Дясната опозиционна партия "Нова демокрация" официално печели предсрочните парламентарни избори в Гърция, съобщиха световните информационни агенции.

Лидерът ѝ Кириакос Мицотакис е новият гръцки премиер и ще положи клетва като такъв в понеделник. 

Гърците гласуват на предсрочни избори

Гърците гласуват на предсрочни избори

Това шестият избор на Гърция след финансовата криза през 2008 г.

Премиерът и лидер на управляващата СИРИЗА Алексис Ципрас вече го е поздравил с победата и е признал поражението си. 

Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос е заявил пред държавната телевизия ЕРТ, че това е голяма победа за "Нова Демокрация". Хората са повярвали в тяхната програма, въпреки че е неясна.

Избирателната активност е била около 57% - една от най-ниските от десетилетия.

При преброени 96,15 процента от гласовете, "Нова демокрация" е подкрепена от 39,83 на сто от гласувалите, докато СИРИЗА получава подкрепата на 31,55 на сто от избирателите. Представянето на досегашната управляваща партия е по-добро от очакваното. Така "Нова демокрация" получава 158 депутатски места, докато СИРИЗА само 86 депутати. 

Лявоцентристкото Движение за промяна е на трета позиция с 8,05 процента и 22 депутати, Гръцката комунистическа партия с 5,32 процента и 15 депутати, крайнодясната проруска партия Гръцко решение с 3,71 процента и 10 депутати и лявото движение на бившия финансов министър Янис Варуфакис МеРА25 с 3,45 процента и 9 депутати.

Крайнодясната партия "Златна зора" не влиза в парламента, след като получава подкрепата само на 2,95 на сто от избирателите. На миналите парламентарни избори тя събра 6,99 на сто от гласовете и 18 депутатски мандата. 

За партията на Мицотакис са гласували 2 041 000 избиратели от общо 9 900 000 в избирателните списъци. За партията на Ципрас гласа са си дали 1 619 000 избиратели, като разликата е 442 000 гласа в полза на "Нова демокрация". 

Поздравления Мицотакис вече е получил и от българския премиер Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Високо ценя добросъседските и приятелски отношения между България и Гърция, и съм уверен в отличните перспективи за развитие на ползотворното ни сътрудничество в двустранен, регионален и в европейски план", е отбелязал Борисов пред лидера на "Нова демокрация" в телефонен разговор.

Освен сътрудничеството между двете държави, сред акцентите в разговора са били работата за европейското развитие на България и Гърция, транспортните коридори, инфраструктурните проекти и други.

СИРИЗА се готви за поражение в Гърция
Обновена

СИРИЗА се готви за поражение в Гърция

След проведените днес предсрочни парламентарни избори

Припомняме, че и поражението за управляващите бе очаквано. То стана ясно и от разпространените веднага след края на изборния ден exit poll резултати, и от предварителните проучвания. 

Прагът за партиите за влизане в парламента е 3 процента от гласувалите. Според досегашните резултати шест партии успяват да прескочат бариерата. 

Спечелилата изборите партия получава 50 депутатски места бонус и се нуждае от 151 депутати в 300-местния парламент, за да има мнозинство.

На изборите за Европейски парламент през май "Нова демокрация" спечели 33,11 на сто от гласовете срещу 23,78 на сто за СИРИЗА.

Изборите в Гърция – край за Ципрас?

Изборите в Гърция – край за Ципрас?

Консервативната опозиция се готви за оглушителна победа...

Това са шестите парламентарни избори в Гърция след глобалната финансова криза през 2008 година.

Кризата предизвика редица финансови проблеми, като гръцката икономика се свива с 28% между 2008 и 2016 г., а нарастващата безработица изпраща много гърци в бедност.

Гърция излезе от спасителната програма през август миналата година.

Мицотакис обеща мащабни реформи в страната. Той поема ангажимент за намаляване на данъците, създаване на нови работни места и инвестиции. 

По думите му, неговата победа е на цяла Европа, не само на Гърция.