Гръцкият министър на отбраната Никос Дендиас представи в понеделник плана на правителството за преструктуриране на въоръжените сили в рамките на "Програма 2030", като акцентира върху придобиването на изтребители, укрепването на военноморския флот и ролята на местната отбранителна индустрия в областта на автономните системи и противоракетната отбрана.

Дендиас посети Главна дирекция "Инвестиции в отбраната и въоръженията" (ГДИОВ), където беше информиран за 15 приоритетни програми за военно превъоръжаване.

"Нашата програма има за цел гръцките военновъздушни сили да притежават 200 модерни самолета от 4,5 и 5-то поколение до 2030 г., като постепенно се извеждат от експлоатация самолетите от 3-то и 4-то поколение", заяви Дендиас. Той разкри плановете за придобиване на две или повече пълни ескадрили до края на десетилетието, съставени от самолети F-16 Viper, Rafale и F-35.

Гърция продава на Украйна снаряди

Гърция продава на Украйна снаряди

Сделката е за 150 млн. евро

"Нашата цел е да укрепим собствената си отбранителна индустрия и да напреднем в производството на съвременни елементи за увеличаване на силата. Стремим се да създадем нова реалност за гръцките въоръжени сили", заключи той.