Руският газов монополист „Газпром" заплаши Украйна, че може да спре доставките, ако компанията не бъде допусната до модернизацията на транзитните газопроводи, предаде Ройтерс.

От своя страна украинският премиер Юлия Тимошенко се опита да разсее притесненията на Кремъл, отправяйки пореден призив за включването на руски компании в модернизацията на газопреносната мрежа на страната.

Споразумението бе подписано в понеделник от Европейската комисия, украинското правителство и международни инвестиционни банки.

То предвижда 2.5 млрд. евро инвестиции в украинската газопроводна система до 2016 г. в замяна на привеждането на украинската държавна компания "Нафтогаз" в съответствие с правилата на енергийния пазар на ЕС, както и да се осигури прозрачността на транзита и равен достъп до тръбата.

Припомняме, в началото на март руският премиер Владимир Путин заплаши, че Русия може да спре отново  доставките на природен газ за Украйна, ако на 7 март не бъде преведено дължимото от Украйна. По-късно украинската компания "Нафтогаз Украйна" увери, че се е разплатила с "Газпром" за февруарските доставки

По аналогичен начин започна и газовата криза в началото на година, която доведе до пълно спиране на доставките на руски газ за Европа от транзита през Украйна.  Загубите за българската икономика от кризата възлизат на близо 170 милиона лева.