Командващият украинските сухопътни войски генерал-полковник Александър Сирски заяви, че в резултат на боевете за Андреевка и Клешчеевка южно от Бахмут руската отбранителна линия е пробита и три руски военни бригади са разгромени. Изявлението му беше разпространено от официалния телеграм-канал Military Media Center, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Трябва да се отбележи, че Сирски говори за превземането на Клещеевка като за свършен факт. Той говори за това вчера, както и други официални представители на Украйна, но Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна отбеляза сутринта, че там все още продължават "щурмови действия". Руското министерство на отбраната дори днес заяви, че атаките срещу Клешчеевка "са били отблъснати".

"След загубата на селищата Андреевка и Клешчеевка миналата седмица, врагът провежда многобройни контраатаки от различни посоки, безуспешно се опитва да си върне загубените позиции. В края на краищата тези малки, на пръв поглед, селища бяха важни елементи от отбранителната линия на противника, която се простираше от Бахмут до Горловка", отбеляза Сирски.

"В резултат на успешните действия на нашите войски отбранителната линия на противника беше пробита, като той се опита да я затвори, хвърляйки всички налични резерви в битка", продължи той. "В боевете в Бахмутското направление бяха разбити и напълно загубиха боеспособност едни от най-обучените и най-добрите части на противника - 72-ра отделна мотострелкова бригада, 31-ва и 83-та отделни десантно-щурмови бригади.

Зеленски поздрави с "браво" войниците, отвоювали Клещеевка

Зеленски поздрави с "браво" войниците, отвоювали Клещеевка

Повечето войни продължават по-дълго от очакваното, предупреди генерал Марк Мили