"Ние сме уникални сред военните. Ние не даваме клетва пред крал или кралица, тиранин или диктатор. Ние не даваме клетва пред дадено лице. Полагаме клетва към Конституцията", това обяви председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ ген. Марк Мили, цитиран от "Асошиейтед прес". 

Мили говори по време на освещаването на армейски музей, в седмица, в която президентът Доналд Тръмп уволни министъра на отбраната Марк Еспър и постави трима твърди свои лоялисти на висши политически позиции в Пентагона.

Внезапните промени породиха опасения относно това, което Тръмп може да се опита да направи през последните си два месеца на управление - и дали аполитичен характер на военните може да бъде нарушен.

Коментарите на Мили, направени докато стои до наследника на Еспър, изпълняващ длъжността шеф на отбраната Кристофър Милър, отразяват гледната точка: Недвусмисленият дълг на военните защитават и пазят Конституцията - това, което той нарича "морална северна звезда" за всички в униформа.

Неговото послание е във време на смут - Тръмп отказа да признае загубата си на избори - и е недвусмислено: военните съществуват за защита на демокрацията и не трябва да се използват като политическа пионка. Всеки военен "ще защитава Конституцията, независимо от личната цена, която ще плати".

Мотивите на Тръмп за действията му в Пентагона са неясни, но това създаде голямо безпокойство сред военните. Дали той просто напада Еспър и други, които смята за недостатъчно лоялни? Има ли по-широк план, който Тръмп би могъл да се опита да задейства в последните си дни като главнокомандващ? Или в най-екстремния сценарий Тръмп ще се опита да използва военни да му помогнат да остане президент след Деня на встъпването в длъжност?

Мили изключва тази последна възможност, заявявайки на Конгреса, че "В случай на спор относно някакъв аспект на изборите, по закон американските съдилища и Конгресът на САЩ са длъжни да разрешават всякакви спорове, а не американската армия".

Военните не трябва да се включват в трансфера на власт след избори.

Може ли Тръмп да организира преврат и да остане на власт втори мандат?

Може ли Тръмп да организира преврат и да остане на власт втори мандат?

Няма конституционен път, който да позволи на милиардера да остане президент

Тръмп бе изключително ядосан на Еспър, който открито не бе съгласен с желанието му да се използва армията по време на гражданските протести през юни. Еспър бе и против пълното изтегляне на войски от Сирия и Афганистан.

Ако мотивът на Тръмп е да проведе някои бързи промени в политиката, тогава замяната с по-податливи лоялисти ще помогне - особено при всякакви усилия за възпрепятстване на плавния преход на властта към новоизбрания президент Джо Байдън. Ускореното изтегляне на войски също може да бъде цел - но има доста ограничен набор от други възможности.

Бързи и радикални промени в последните 10 седмици на Тръмп са малко вероятни в Пентагона, която се гордее с доброто си планиране. Пентагонът е масивна бюрокрация и докато отделът е свързан с демократичната основа на цивилно контролирани военни, членовете на съвета на началник-щабовете са мощни съветници на президенти с десетилетия опит и въоръжени със знанията за потенциалните последици от действия за националната сигурност.

Засега военните командири не са получили нови заповеди. А висшите военни лидери - включително Мили - съветват за търпение и стабилност. Те се грижат САЩ да остава силна и надеждна световна сила, при тях всичко остава стабилно.

Повечето гледат на Афганистан като на нещо, което насочва тенденциите. Тръмп отдавна говори за прибиране на войски у дома за празниците, докато военните лидери настояват за по-методично оттегляне, което им дава време да извадят оборудване и да упражнят натиск върху талибаните по време на мирни преговори. Изпълнението на целта за изтегляне на всички войски може да бъде последното действие на Тръмп като главнокомандващ.

В продължение на почти четири години Мили и неговият предшественик, генерал от морската пехота Джоузеф Дънфорд, успяват да ограничат или оформят импулсите на Белия дом по въпросите на войната. Те успешно се аргументираха срещу изтеглянето на всички американски сили от Сирия и забавиха изтеглянето на войски в Афганистан, за да запазят преговорния статус на САЩ с талибаните и да следят за нова вълна бойци на "Ислямска държава". Мили се присъедини към Еспър, за да убеди Тръмп да не използва действащи войски за потушаване на гражданските вълнения.

Но по други политически въпроси лидерите на Пентагона се съгласиха. Те намериха начини да използват парите на Министерството на отбраната, за да помогнат за изграждането на обещаната стена на Тръмп на южната граница, създадоха така желаната от него космическа армия, заобиколиха изричната забрана на конфедеративното знаме и отстъпиха от смяната на имена на бази, наречени на генералите от Конфедерацията. Еспър продължи и посланието на Тръмп за увеличаване на разходите за отбрана към съюзниците от НАТО, със скромен успех. Ходът за съюзнически разходи е продължение на настояването на администрацията на Обама.

Резките кадрови промени през тази седмица обаче засилиха тревогата на цивилния и военния персонал в Пентагона. В допълнение към замяната на Еспер с бившия директор на Националния център за борба с тероризма Милър, Тръмп назначи лоялистите Антъни Тата в подсекретар по политически въпроси и Езра Коен-Ватник като изпълняващ длъжността заместник-секретар на разузнаването. Джеймс Андерсън, който изпълняваше длъжността подсекретар по политиката, и Джоузеф Кернан, който бе подсекретар по разузнаването, подадоха оставки във вторник.

Новоназначеният Милър доведе и собствения си началник на кабинета Каш Пател, който бе сред малката група помощници, пътували много с Тръмп по време на последните стъкпи от кампанията му

Милър говори малко за плановете си. По време на първите си срещи с висши ръководители на отбраната тази седмица той отдели време да представи биографията си - тя включва службата му като армейска зелена барета и мандат като помощник-секретар на Пентагона за специални операции. Той се присъедини към видеоразговори, включително за пандемията, и говори с бойни командири.

Откриването на Националния музей на американската армия във Форт Белвоар, Вирджиния, бе първото му публично събитие и той го използва, за да говори за назначаването си и гордостта си във военната служба. До него бяха Мили, военният секретар Райън Маккарти и началникът на щаба на армията генерал Джеймс Макконвил. 

Говорейки непосредствено след речта на Мили за Конституцията, новоназначеният с туит от Тръмп ръководител на Пентагона, Милър, се пошегува: "Благодаря, че поставихте летвата много високо за новия човек да каже няколко думи, мисля, че всичко, което бих казал на вашите изявления е амин, браво."

Адмирал: Неподготвени лакеи на Тръмп са с достъп до ядрената триада

Адмирал: Неподготвени лакеи на Тръмп са с достъп до ядрената триада

"Обезглавено" е оперативното гражданско ръководство на Пентагона