През последните няколко дни президентът Тръмп уволни четирима от висшите служители в Пентагона - министъра на отбраната Марк Еспър, заместник-министъра на отбраната за политиката (по същество главният оперативен ръководител), заместник-министърът на отбраната за разузнаването (високопоставен пенсионер с 3 звезди, ВМС адмирал) и началника на щаба на министъра на отбраната (една от най-мощните позиции в Пентагона). По същество той "обезглави" нашето оперативно гражданско ръководство на Пентагона, пише за TIME адмирал Джеймс Ставридис, 16-ият върховен главнокомандващ на НАТО в Европа и оперативен ръководител в The Carlyle Group. 

Вероятно вече потриват ръце и се поздравяват от Пекин до Москва и Каракас. Изглежда това е отмъщение срещу екип, който Тръмп смята, че не го е подкрепил в навечерието на изборите. На тяхно място той е поставил до голяма степен неизвестна група политически лакеи, които нямат нито статута, нито опита да се заемат с тези задачи - всяка от които е жизненоважен за националната ни сигурност.

Някои американци може просто да си кажат: "О, това е просто Тръмп, който се държи като Тръмп". Но след като служих години като старши военен помощник на министъра на отбраната като тризвезден вицеадмирал, мога да ви уверя, че това има значение. Тези ходове значително намаляват националната ни сигурност през следващите няколко месеца, докато новата администрация на Байдън не поеме кормилото. Защо това има толкова голямо значение?

Нека започнем тактически. Всяка седмица министърът на отбраната преглежда "книга за заповеди". Това са индивидуалните заповеди за разполагане, които задействат американските сили по целия свят. Само секретарят (различен от Главнокомандващия) има правомощието да извършва тези разполагания и те могат да варират от малки войски от кучета K-9 до големи атакуващи бойни групи на самолетоносачи. Секретарят вече е информирал за всичко току-що уволнените оперативни и разузнавателни ръководители.

Когато провеждах тези срещи за секретар Ръмсфелд (много взискателен ръководител), техният принос бе решаващ за вземането на правилните решения. (Основният провеждащ брифингите по онова време бе полковник Марк Мили, сега генерал и председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ.) С внезапното назначение на неопитен секретар, чийто военен опит завърши на ниво О-6 и бе изключително тясно фокусиран върху специални операции, тези брифинги стават още по-важни, тъй като той няма същия опит като предишните хора на тази позиция. С еднакво неопитни и неквалифицирани хора на другите висши постове, това ще е потенциално опасна ситуация, никой не знае достатъчно.

На ниво глобални операции това е особено опасно за нашата сигурност. Това е нивото, на което министърът на отбраната взема решения въз основа на препоръки на бойните командири по целия свят. Бях такъв командващ повече от седем години (в южното командване на САЩ, а след това в европейското командване на САЩ). Когато препоръките ми отидоха при секретаря за това как да се движат силите и да се провеждат операции в моя театър на военни действия, той получаваше съвет от тези високопоставени цивилни. В Пентагона сега няма никой с достатъчно опит и статут, който да посъветва секретаря, който самият няма визия на оперативно ниво, която е от съществено значение за тази работа.

И накрая, на най-високото стратегическо ниво, нашите ядрени сили са по-малко сигурни с тези внезапни промени. Ядреният "отбор", който носи кодовете за активиране на стратегическите ядрени сили (нашите подводници с балистични ракети, междуконтинентални ракети в силози и стратегически бомбардировачи с голям обсег), не е нещо, което трябва да се приема лекомислено. За да бъде подготвен да вземе необходимите решения за задействане на пуск, ръководството трябва да бъде задълбочено инструктирано, да провежда практически упражнения, да свиква със словесните протоколи и да разбира дълбоко механизмите на стратегическите процеси на Страшния съд. Секретарят Ръмсфелд и неговият екип практикуваха такива тренировки често и старателно.

Това, което "обикновено" се случва при смяна на администрациите, е, че "новият екип" на Пентагона от следващата администрация идва в Пентагона и започва дълъг процес на брифинги за разузнаването; създаване на безпроблемно предаване на тактически, оперативни и стратегически планове и е готов в първия ден за всичко, което се случва в бурния международен свят.

Преживях няколко такива промени на високо ниво в Пентагона и винаги се чувствах комфортно, че каквито и да са политическите различия на двете страни, ние бяхме готови като нация да възпираме опонентите си и при необходимост да им отговорим.

Това ще бъде невъзможно при сегашния сценарий, на първо място и най-важното, защото новият екип на Тръмп буквално има много малко за споделяне, тъй като е на работното си място от няколко дни или седмици до момента на прехода. Всичко това се усложнява от отказа на администрацията на Тръмп да позволи нормалното протичане на прехода. Обявен е екипът на Байдън за Пентагона, но му е казано да не започва. Това е погрешно, за което и да е от министерствата, но в случая с Пентагона очевидно е опасно за националната ни сигурност.

Добрата новина е, че нашите професионалните военни ще останат съсредоточени върху работата си и са готови да се изправят срещу света. Нашите войници, моряци, летци и морски пехотинци са на патрули от Кабул до Южнокитайско море.

Нашите бойни командири работят с нашите съюзници на регионално ниво и сигнализират на опонентите ни, че би било грешка да се опитат да се възползват от очевидния безпорядък в ръководните нива на Министерството на отбраната. Но това ниво на раздразнителност и озлобление при провеждането на "клането върху ръководния пръстен на Пентагона" нанася реална вреда на националната сигурност. Твърде късно е да се върнат току-що уволнените опитни служители, но поне трябва да започнем процеса на брифинги. Ние сме в опасност, завършва адмирал Ставридис.

В Китай предупреждават, че Тръмп може да започне "военна авантюра" срещу тях

В Китай предупреждават, че Тръмп може да започне "военна авантюра" срещу тях

Еспър беше "стабилен", Милър с опита си в специалните части може да предприеме драстични действия