Уволнението на американския министър на отбраната Марк Еспър предизвика тревоги в Пекин относно нарастващия риск от случайни конфликти, както и възможността за по-твърди действия от Пентагона срещу Пекин, според военни анализатори, съобщава South China Morning Post.

Напускането на Еспър отдавна се очаква, той и преди това бе в противоречие с американския президент Доналд Тръмп. Пекин обаче продължава да се притеснява, че напрежението може да се увеличи, тъй като американският представител е бил готов да общува с Пекин. Назначаването на Кристофър Милър за временно изпълняващ длъжността министър на отбраната също е обезпокоително.

"Милър има силен опит в специалните сили. Той ги командва и се специализира в изненадващи атаки и военни авантюри", каза военният експерт от Пекин Джоу Ченминг. Джоу каза, че Китай е загрижен за "възможни военни авантюри", тъй като САЩ вече са засилили връзките си за сигурност с Тайван и други в спорното Южнокитайско море, ходове, които дразнят Пекин.

Еспър беше "стабилен", каза Джоу, добавяйки, че опитът на Милър в специалните части е довел до спекулации, че ще бъде по-решен да предприеме драстични действия срещу Китай.

Австралия, Индия, САЩ и Япония започнаха най-големите си съвместни ВМС учения

Австралия, Индия, САЩ и Япония започнаха най-големите си съвместни ВМС учения

Балансират огромната военна и икономическа мощ на Китай в региона

"Ръководството на китайската армия се пита дали някой от американската армия ще поеме риск и ще предизвика случайни конфликти с китайските военни, особено в Южнокитайско море."

Китайското външно министерство заяви по-рано, че комуникацията с Вашингтон трябва да бъде подобрена, за да се отговори на евентуалните различия с "взаимно уважение", коментира говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин.

Запитан за отношенията между Пекин и Вашингтон и резултатите от изборите миналата седмица в САЩ, той отбеляза, че "Китай ще изрази позицията си по въпроса съгласно международните конвенции".

Коментарите на Пекин идват, след като Джо Байдън обяви победата на изборите в САЩ и беше поздравен от редица съюзници на Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп обаче продължава да оспорва резултата и отказва да признае изборите.

В Пентагона притеснени, че Тръмп може да започне военна операция срещу Иран

В Пентагона притеснени, че Тръмп може да започне военна операция срещу Иран

Те са заявили, че Тръмп може да прочиства пътя за открити