Австралия, Индия, САЩ и Япония започнаха най-големите си съвместни военноморски учения за повече от десетилетие във вторник, коментираха индийски правителствени източници, част от усилията за балансиране на огромната военна и икономическа мощ на Китай в региона, съобщава "Ройтерс".

Ученията "Малабар", които Индия провежда със Съединените щати и Япония, бяха разширени, за да включат Австралия тази година, за да обхванат всички членове на Quad, неформална група от четирите най-големи демокрации в Индо-Тихия океан.

Китай обвини САЩ, които ръководят усилията за изграждане на общ фронт сред своите съюзници, в "манталитет от Студената война" и идеологически предразсъдъци.

САЩ подписа военен пакт с Индия срещу заплахата Китай

САЩ подписа военен пакт с Индия срещу заплахата Китай

Помпео е доволен, че заедно ще защитават гражданите и целия свободен свят

Пет кораба на индийския флот, включително подводница, са разположени в учението заедно с ракетния миноносец John S McCain на американския флот, австралийската фрегата Ballarat и японският миноносец, съобщи индийското министерство на отбраната.

Няма да има контакт между военния персонал на четирите нации поради ограниченията на COVID-19 по време на първата фаза на тренировките до 6 ноември, се казва в съобщението. По-късно този месец Индия и САЩ ще разположат самолетоносачи в ученията, коментира военен източник.

"Учението ще покаже високите нива на синергия и координация между приятелските военноморски сили, което се основава на техните общи ценности и ангажираност към отворен, приобщаващ индо-тихоокеански регион и международен ред, основан на правила", заяви министерството на отбраната.

Ученията идват в момент, когато Индия е във военно противопоставяне в спорната сухопътна граница с Китай. Хиляди войници са в непосредствена близост в западните Хималаи, където Индия твърди, че китайските войски са нахлули от страната на фактическата граница. Пекин отрича и твърди, че Индия строи пътища и друга инфраструктура в спорната зона, причинявайки кризата.

Дипломатическите отношения на Австралия с Китай също се влошиха тази година, след като Канбера ръководи призиви за международно разследване на пандемията с коронавируса и Пекин наложи търговски санкции върху австралийското говеждо и ечемик.

Отделно Япония е въвлечена в спор с Китай относно собствеността върху острови в Източнокитайско море.

Япония и САЩ плашат Китай, започват мащабни военни учения

Япония и САЩ плашат Китай, започват мащабни военни учения

Десетки бойни кораби, стотици самолети и 46 000 войници