Генерал Валерий Герасимов, началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия, посети руските войски в украинската Запорожка област, съобщи руското министерство на отбраната във вторник, цитирано от Ройтерс.

В изявлението на ведомството се казва, че Герасимов е инспектирал команден център и е подчертал важността на превантивните удари срещу украинските сили. Придружаващо видео го показа как разглежда карта, получава доклади и се качва в хеликоптер.

Герасимов в продължение на много месеци беше мишена на жестоки критики от лидера на наемническата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин и някои руски военни блогъри за пропуските на Русия във войната.

След като Пригожин организира неуспешен бунт срещу военното ръководство на страната на 24 юни, имаше въпроси дали Герасимов ще запази поста си. Изминаха повече от две седмици, преди той да бъде видян отново публично на 10 юли.

Изявлението и видеото от вторник изглежда са предназначени да покажат, че той не само остава на поста си, но и активно се ангажира с войските на фронтовата линия. В района на Запорожие се водят едни от най-ожесточените боеве през последните седмици, откакто Украйна започна контранастъпление в началото на юни.

"Можете да забравите за кариерата си": Ето къде е ген. Суровикин

"Можете да забравите за кариерата си": Ето къде е ген. Суровикин

На висшия военен са забранени всякакви контакти