Министерството на отбраната на Русия показа началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валери Герасимов, докато слуша доклад за украинските ракетни атаки, съобщава "Ройтерс".

Това е първата му публична поява след бунта на наемниците от "Вагнер" на 24 юни.

Министерството на отбраната уточнява, че разпространените кадри показват Герасимов на среща в неделя, като при позоваването си използва настоящата му длъжност - началник на генералния щаб на въоръжените сили на Русия.

Къде са Герасимов и Суровикин след бунта на "Вагнер"?

Къде са Герасимов и Суровикин след бунта на "Вагнер"?

Най-високопоставените руски генерали изчезнаха от публичното пространство след неуспешния бунт

От ведомството отбелязват, че в неделя украинската армия се е опитала да порази цели в Крим, Калужка и Ростовска област с ракети С-200.

Посочва се, че руските сили са успели да унищожат две ракети, а две са били прихванати и върнати от електромагнитната система. Няма жертви и нанесени материални щети.

"Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация генерал Валерий Герасимов възложи на началника на Главното разузнавателно управление да организира системна работа по идентифициране на местата за съхранение и подготовка, както и на изходните позиции на ракетите С-200 и подобните им поразяващи оръжия на противника, както и да планира превантивното им огнево поразяване", отбелязват от министерството.

WSJ: Западните служби твърдят, че Пригожин е искал да арестува Шойгу и Герасимов

WSJ: Западните служби твърдят, че Пригожин е искал да арестува Шойгу и Герасимов

Изтичане на информация го е принудило да действа по-рано