По време на въоръжения бунт в събота, 24 юни, създателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин е възнамерявал да плени руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. Това съобщава в ексклузивен материал американското бизнес издание Wall Street Journal.

Според тази версия първоначално е било планирано да бъдат пленени двамата военачалници по време на рейд в Ростов на Дон, но два дни преди изпълнението на този план ФСБ по някакъв начин е разбрал за него, пише WSJ, позовавайки се на западно разузнаване.

Според изданието западните разузнавачи са научили предварително за плановете на Пригожин от сателитни снимки и прихванати електронни съобщения. Според източници на WSJ планът на Пригожин е бил напълно осъществим и се е провалил едва след изтичането на информация за заговора, което е принудило основателя на "Вагнер" да импровизира, тъй като, след като е научил за това изтичане, Пригожин е бил принуден да действа по-рано от планираното.

Лекотата, с която силите на Вагнер окупираха Ростов на Дон, според служители на разузнаването, показва, че отделни командири на редовните руски войски може да са били замесени в заговора. По-рано подобна информация вече беше съобщена от NYT.

Лукашенко: Путин искаше да "свети маслото" на Пригожин заради бунта

Лукашенко: Путин искаше да "свети маслото" на Пригожин заради бунта

Беларуският лидер го посъветвал да гледа по-далеч от носа си