В петък президентът на Съединените щати Джо Байдън разкри, че администрацията му все още се "опитва да изясни какво се е случило" с основателя на "Вагнер Груп" Евгений Пригожин, който се смята за мъртъв, след като самолетът, на борда на който се предполага, че е бил той, се разби в Тверска област.

В разговор с медиите Байдън отбеляза, че вероятната съдба на Пригожин "не е изненада".

По-рано Байдън отбеляза във връзка със самолетната катастрофа, че "няма нещо, което да се случва в Русия, зад което да не стои [руският президент Владимир] Путин". Междувременно Кремъл отрече да е замесен в инцидента.

Частният самолет на Пригожин се разби на 23 август в Тверска област. Русия твърди, че на борда са били лидерът на наемниците Евгений Пригожин и командирът на ЧВК Дмитрий Уткин.

Според редица експерти и политици зад това може да стои руският президент Путин. Интересно е, че "върхът" на военната компания е убит точно два месеца след бунта.

Припомняме, че и Байдън, и ръководителят на Централното разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс по-рано "посъветваха" Пригожин да внимава в менюто си и да не уволнява дегустатора.

Президентът на САЩ, коментирайки информацията за смъртта на Пригожин, заяви, че не е изненадан.

Кремъл: Западните спекулации за Пригожин са абсолютна лъжа

Кремъл: Западните спекулации за Пригожин са абсолютна лъжа

Смъртта на Пригожин все още не е официално потвърдена

Припомняме, вчера Патрик Райдър, говорител на Пентагона, заяви, че към момента няма информация ракета земя-въздух да е свалила самолета на Евгений Пригожин. Райдър не предложи доказателства или допълнителни подробности за това какво според американските служби е причинило катастрофата.