Към края на октомври 2023 г. големи елементи от частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" вероятно са били асимилирани в командната структура на Националната гвардия на Русия (Росгвардия) и са възобновили активното набиране на персонал, пише в ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, резюме от който е представено в социалната мрежа Х.

Това формирование в редиците на Росгвардия вероятно се ръководи от Павел Пригожин, син на покойния собственик на "Вагнер" Евгений Пригожин.

Други групи бойци на "Вагнер" много е вероятно да са се присъединили към друга руска ЧВК - "Редут", в която според разследване на Радио Свободна Европа сега има общо 7000 наемници.

На 1 ноември 2023 г. чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че медиците от групата "Вагнер" са се присъединили към чеченските специални части "Ахмат". Преди това, на 25 октомври 2023 г., Кадиров заяви, че 170 бивши бойци на Вагнер вече са се присъединили към "Ахмат".

Руската държава сега упражнява по-директен контрол върху дейностите "Вагнер" и бившия й персонал след бунта през юли 2023 г. и последвалата смърт на ръководството на "Вагнер" през август 2023 г.

След смъртта на Пригожин Кремъл отхвърли като "абсолютна лъжа" предположенията, че той е бил убит по заповед на президента Владимир Путин, за да го накаже за бунта през юни. Русия все още не е публикувала резултатите от разследването на фаталната самолетна катастрофа.

Впоследствие Путин предприе действия, за да постави бойците на "Вагнер" под контрола на държавата, като им нареди да подпишат клетва за вярност. Кремъл многократно е заявявал, че групировката не съществува като юридическо лице.

Вагнеровци се обучават заедно с бойците на Рамзан Кадиров

Вагнеровци се обучават заедно с бойците на Рамзан Кадиров

Чеченският лидер е уверен, че в предстоящите битки те напълно ще оправдаят репутацията си