Голяма група бивши руски наемници от "Вагнер" започнаха обучение със специални сили от южния руски регион Чечня. Това обяви чеченският лидер Рамзан Кадиров, цитиран от "Ройтерс".

"Вагнер" изигра важна роля в едни от най-ожесточените сражения по време на войната на Русия в Украйна, но бъдещето на частната армия беше поставено под въпрос,след като нейният лидер Евгений Пригожин загина в самолетна катастрофа през август - два месеца след като поведе кратък бунт срещу руското военно министерство.

Кадиров написа в "Телеграм", че голяма група бивши бойци на "Вагнер" преминават интензивно обучение заедно със собствените му специални части "Ахмат".

"Радвам се, че днес към редиците на прочутата част (Ахмат) се присъединиха бойци, които имат отличен боен опит и са се доказали като смели и ефикасни воини", посочи той.

Путин задължи наемниците да се закълнат във вярност на Русия

Путин задължи наемниците да се закълнат във вярност на Русия

Целта е "формиране на духовни и морални основи за защита на Руската федерация"

"Уверен съм, че в предстоящите битки те напълно ще оправдаят репутацията си", допълни чеченския лидер.

Кадиров публикува видео, придружено от вълнуваща музика, което показва войници в бойна подготовка, като някои от тях носят отличителни знаци на "Вагнер" на униформите и маски на лицата си. Кадиров поясни, че тренировките включват стрелба, полева медицина и обучение за снайперисти, картечари, сапьори и артилеристи.

Не е ясно колко бойци от "Вагнер" участват или дали някой от тях ще остане с чеченските сили след края на обучението.

След смъртта на Пригожин Кремъл отхвърли като "абсолютна лъжа" предположенията, че той е бил убит по заповед на президента Владимир Путин, за да го накаже за бунта през юни. Русия все още не е публикувала резултатите от разследването на фаталната самолетна катастрофа.

Впоследствие Путин предприе действия, за да постави бойците на "Вагнер" под контрола на държавата, като им нареди да подпишат клетва за вярност. Кремъл многократно е заявявал, че групировката не съществува като юридическо лице.

Британското разузнаване: Смъртта на Пригожин ще разклати "Вагнер"

Британското разузнаване: Смъртта на Пригожин ще разклати "Вагнер"

Все още няма окончателно доказателство за смъртта на Евгений Пригожин