Все още няма окончателно доказателство за смъртта на Евгений Пригожин, въпреки това е много вероятно той наистина да е загинал в самолетната катастрофа в Тверска област.

Това посочва Министерството на отбраната на Великобритания, като изтъква изключителните мерки за сигурност, които е прилагал основателят на ЧВК "Вагнер".

Смъртта на Пригожин със сигурност би имала дълбок дестабилизиращ ефект върху частната военна компания, твърди британското разузнаване.

В анализа се подчертават и личните качества на Пригожин като хиперактивност, изключителна дързост, стремеж към резултати и изключителна бруталност, които проникнаха във "Вагнер" и е малко вероятно да бъдат съпоставими с евентуален наследник на групата.

Вакуумът на ръководството на "Вагнер" ще бъде усложнен от твърденията, че основателят, полеви командир Димитрий Уткин и шефът на логистиката Валери Чекалов също са починали.

Припомняме, на 23 август, точно два месеца след бунта на Wagner Group, бизнес самолет Embraer, свързан с групата, се разби близо до Твер, между Москва и Санкт Петербург. Руските власти твърдят, че 10 души на борда са загинали, включително собственикът на "Вагнер" Евгений Пригожин.

Лондон: ФСБ стои зад свалянето на самолета с Пригожин

Лондон: ФСБ стои зад свалянето на самолета с Пригожин

Британското разузнаване вижда стремеж у Путин да покаже авторитета си