Статутът на групата "Вагнер" остава неясен на фона на съобщенията за преговори за бъдещото сътрудничество на групата "Вагнер" с руското правителство. Основните бойни елементи на групата "Вагнер" са разделени в няколко държави, включително Беларус, Централноафриканската република, Либия и Мали, и няма ясен единен лидер на групата "Вагнер".

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

На 29 септември руският президент Владимир Путин публично прегърна бившия командир на Група "Вагнер" и настоящ служител на Министерството на отбраната (МО) Андрей Трошев и заяви, че двамата с Трошев са обсъдили как Трошев ще участва в сформирането на нови доброволчески отряди, които изпълняват бойни задачи предимно в Украйна.

Някои елементи от групата "Вагнер" реагираха негативно на прегръдката на Путин с Трошев и сега предложиха алтернативен лидер. Известен канал в Телеграм, свързан с "Вагнер", обяви на 1 октомври, че 25-годишният син на Евгений Пригожин - Павел Пригожин, е поел "командването" на частната армия "Вагнер" и че Павел Пригожин преговаря с Росгвардия за това Група "Вагнер" отново да се включи в бойни операции в Украйна.

Известният източник, свързан с "Вагнер", съобщава, че на бойците на "Вагнер" няма да се налага да подписват договори с руското МО и че Групата "Вагнер" ще запази своето име, символи, идеология, командири, ръководство и съществуващите стандартни принципи на работа.

Руски вътрешен източник твърди, че Павел Пригожин не е независим играч и се намира под влиянието на ръководителя на Службата за сигурност "Вагнер" Михаил Ватанин, което показва, че някои служители на "Вагнер" са заинтересовани да се обединят около свързана с Пригожин алтернатива на подкрепяния от Кремъл и МО Трошев, дори ако тази алтернатива не е независим субект.

На 30 септември друг източник, подкрепящ "Вагнер", твърди, че ръководителят на Росгвардия Виктор Золотов обмисля да позволи на елементи от групата "Вагнер" да се присъединят към Росгвардия като отделно звено на "Вагнер", въпреки че лагерът на Павел Пригожин не е коментирал конкретно как неговият клон на групата "Вагнер" може да работи с Росгвардия.

Не е ясно какви са според Кремъл отношенията между елементите на "Вагнер" и руското правителство. Росгвардия е пряко подчинена на руската президентска администрация, поради което публичното приемане на Трошев от Путин и подчиняването на елементите на Вагнер на руското МО заслужава внимание. 

Британското разузнаване: Кремъл се опитва да овладее разпадащата се ЧВК "Вагнер"

Британското разузнаване: Кремъл се опитва да овладее разпадащата се ЧВК "Вагнер"

Москва иска да демонстрира продължаващите си ангажименти към Глобалния юг, но с по-голям надзор от страна на Кремъл

Във всеки случай МО ще трябва да осигури оборудването и доставките за големи, възстановени сили под ръководството на Росгвардия, тъй като Росгвардия не разполага с логистична инфраструктура, за да направи това сама.

ISW ще преразгледа оценката си за перспективите за възстановяване на групата "Вагнер" като ефективна военна организация, ако групата "Вагнер" успешно се възстанови като голяма, единна организация под ръководството на Росгвардия, руското МО или подобна организация.

ISW по-рано оцени, че е малко вероятно разединените елементи на групата "Вагнер" да представляват сериозна военна заплаха за Украйна, без да се постигне пълната ефективност на "Вагнер" като единна организация както беше при консолидираното ръководство на Евгений Пригожин и Дмитрий Уткин.

Тази първоначална оценка ще бъде обезсилена, ако "Вагнер" се възстанови като съгласувана и голяма формация под ръководството на руското правителство с ефективно централизирано ръководство.

ISW: Русия и "Вагнер" водят преговори, на фона на украинските успехи на фронта

ISW: Русия и "Вагнер" водят преговори, на фона на украинските успехи на фронта

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за бойните действия в Украйна

През нощта на 30 септември срещу 1 октомври руските сили извършиха още една серия от удари с дронове срещу Украйна. Украинският генерален щаб съобщи на 1 октомври, че украинската противовъздушна отбрана е свалила 16 от 30-те дрона "Шахед 131/136", които руските сили са изстреляли.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат заяви, че дроновете "Шахед" имат голям запас от енергия и са много точни, което им позволява да нанасят удари по цели, отдалечени от точките на изстрелване.

Игнат заяви, че неуточнени участници, вероятно руските власти и техните съюзници, работят за това дроновете "Шахед" и други руски оръжия да станат по-устойчиви на електронна война и по-трудни за сваляне.

Руски военен блогър отбеляза, че Игнат вероятно има предвид малки шумоустойчиви приемници на сателитни сигнали Comet, които руските производители на дронове са започнали да монтират на произвежданите в страната дронове "Шахед".

Руските сили провеждат тактически контраатаки в района на Роботине като част от еластичната си защита срещу продължаващите украински настъпателни операции в западната част на Запорожка област.

Ситуацията на юг от Роботине е променлива, тъй като някои тактически значими полеви укрепления са сменили няколко пъти собственика си. На геолокационни кадри, публикувани на 30 септември, се вижда как украинските сили нанасят удари по руски войски, които се опитват да влязат в окопна система на около 1 км югозападно от Роботине в близост до път Т0408 Роботине-Токмак.

Путин обсъжда войната в Украйна с висш командир на Вагнер

Путин обсъжда войната в Украйна с висш командир на Вагнер

Срещата подчерта опита на Кремъл да покаже, че държавата вече е поела контрол над наемническата група

Кадрите, публикувани на 13 септември, показват, че украинските сили преди това са заели части от този окоп и по този начин изглежда са го загубили в резултат на руски контраатаки между 13 и 30 септември.

ISW преквалифицира този район от украинска контраофанзива към руски настъпления.

Украински войник анализира кадрите от района и отбелязва, че гореспоменатият контролиран от Русия окоп е опорна точка във взаимосвързана система от окопи, огневи системи и землянки, разположени между Роботине и Новопрокопивка.

Украинският войник отбеляза, че окопите са свързани с подземни структури, наподобяващи тунели, и че руските сили приоритизират защитата на тези позиции, които имат тактическо значение в района между Роботине и Новопрокопивка.

Великобритания официално обяви "Вагнер" за терористична организация

Великобритания официално обяви "Вагнер" за терористична организация

Членуването или подкрепата за групировката ще се счита за незаконно

На геолокационни кадри, публикувани на 1 октомври, се вижда как руските сили нанасят удар по украинско превозно средство южно от средата на трите окопа и на около 1 км западно от най-източния окоп в системата, което предполага, че украинските сили контролират най-източния окоп и се опитват да се придвижат на запад, за да отвоюват останалите два окопа и свързаните с тях землянки и огневи позиции.

Наличните в търговската мрежа сателитни изображения показват, че руските сили са унищожили това превозно средство между 25 и 28 септември, което показва, че руските сили са отблъснали украинска атака и са укрепили руските позиции в близост до системите от окопи в края на септември.

Съобщеното продължаващо присъствие на руски сили в западните и централните окопи предполага, че руските сили провеждат успешни ограничени тактически контраатаки южно от Роботине и че тактическата ситуация в този район е сложна и динамична.

Руското информационно пространство продължава да представя лъжливо западната помощ за Украйна като ескалираща, за да обезкуражи продължаващата подкрепа на Запада за Украйна.

Новоназначеният министър на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс заяви в интервю за в. "Телеграф", публикувано на 30 септември, че е провел разговори с неуточнени (вероятно британски) "армейски лидери" за преместване на "повече обучение и производство" на военно оборудване в Украйна.

На 1 октомври министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак оттегли изявлението на Шапс и заяви, че Обединеното кралство няма непосредствени планове за изпращане на военни инструктори в Украйна.

Сунак уточни, че е възможно в бъдеще Обединеното кралство да проведе известно обучение в Украйна, но заяви, че Обединеното кралство няма да изпрати британски войници да се бият в "настоящия конфликт".

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, особено националистически и крайнодесен глас в руското правителство, нарече изявлението на Шапс, което впоследствие се изясни, "тласък" към "трета световна война".

Кулеба: Русия греши, като си мисли, че може да замрази конфликта в Украйна

Кулеба: Русия греши, като си мисли, че може да замрази конфликта в Украйна

Киев вече произвежда западно оръжие

Медведев редовно изказва алармираща реторика и продължава да представя всяка западна помощ за Украйна като ескалация в опит да подкопае западната военна помощ за Украйна.

Коментарите му са част от дългогодишна руска информационна операция в тази насока и не бележат някакво пречупване.

Няколко руски военни блогъри също изразиха необоснована параноя в отговор на изявленията на британски официални лица, като твърдяха без никакви доказателства, че Обединеното кралство възнамерява да помогне за обучението на украинските сили за бъдещи операции в Крим.

Твърденията на военните блогъри вероятно също са част от руска информационна операция, целяща да представи западната военна помощ и продължаващата подкрепа за Украйна като ескалация.

Руските военни блогъри отбелязват широки индикатори като украински удари по военни цели в Крим и по активи на руския Черноморски флот (ЧФ), за да предположат, че западните сили в момента подпомагат украинските сили в подготовката за започване на военни операции в Крим.

По-вероятно е украинските удари по Крим и активите на БМФ да са част от кампанията за пресичане, подпомагаща украинските контраофанзивни операции в западната част на Запорожка област.