По време на пресконференция в дискусионния клуб "Валдай" на 5 октомври Путин предложи странно обяснение за смъртта на финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин, за да отклони вината от Кремъл. Путин заяви, че ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин го е информирал, че разследването е открило фрагменти от гранати в телата на жертвите на борда на самолета на Пригожин, което предполага, че гранатите са се взривили в самолета.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Следственият комитет съобщи публично само, че всичките 10 души на борда на самолета са загинали.

Путин също така подчерта, че разследването изключва външни фактори, които биха могли да причинят самолетната катастрофа, и предположи, че жертвите на самолетната катастрофа може да са употребили алкохол или наркотици на борда, което би могло да доведе до небрежно боравене с гранати (които вероятно са били на борда по някаква необяснима причина).

Путин заяви, че макар разследването да не е проверило телата за алкохол и наркотици, руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е открила пет килограма кокаин по време на разследването на Вагнер - вероятно визирайки телевизионните нахлувания на ФСБ в имението на Пригожин през юни и юли 2023 г.

Путин добави, че според него разследването трябва да изследва телата за наличие на вещества. Странното обяснение на Путин за самолетната катастрофа вероятно е опит да обвини Пригожин за собствената му смърт и тази на другарите му и да го злепостави още повече сред останалите му поддръжници.

На 5 октомври руският президент Владимир Путин направи обръщение към ХХ-ия дискусионен клуб "Валдай" и популяризира няколко отдавнашни руски информационни операции. Путин повтори фалшивия разказ, че Западът е инициирал конфликта в Украйна през 2014 г., и заяви, че разширяването на НАТО застрашава руската сигурност.

Путин заяви, че войната в Украйна не е "териториален конфликт", а става въпрос за това Русия да установи принципите на нов многополюсен световен ред, като заяви, че ООН и съвременното международно право са "остарели и подлежат на разрушаване". ISW неотдавна оцени твърденията, че Путин е започнал пълномащабната инвазия в Украйна през 2022 г., защото се е страхувал от НАТО, и вместо това оцени, че целите на Путин са били да разшири властта на Русия, да ликвидира украинската държавност и да разбие НАТО - цели, които той все още преследва.

Изразената от Путин цел за установяване на многополюсен световен ред допълнително подкрепя оценката на ISW, че целите на Путин в Украйна също са надхвърлили отговора на някаква предполагаема заплаха от страна на НАТО или завладяването на ограничена допълнителна територия.

Путин от "Валдай" плаши Запада и демокрацията с нова ядрена ракета

Путин от "Валдай" плаши Запада и демокрацията с нова ядрена ракета

"Сармат" пък застъпвал на бойно дежурство

Путин заяви, че Русия е завършила успешно изпитанията на ядрената ракета "Буревестник" и междуконтиненталната балистична ракета "Сармат".

Путин говори за руската доктрина за използване на ядрени оръжия при ответни удари или в отговор на екзистенциална заплаха за Русия и заяви, че няма съвременна ситуация, която да застрашава съществуването на Русия, и че никой агресор не би използвал ядрени оръжия срещу Русия.

ISW по-рано е оценявала, че Кремъл използва ядрена реторика, за да подтикне САЩ и съюзниците им да окажат натиск върху Украйна да преговаря, и че използването на руско ядрено оръжие в Украйна остава малко вероятно.

Путин също така преувеличи загубите на украински персонал и оборудване, както често правят руските официални лица, като част от продължаващите усилия да представят украинската контраофанзива като провал.

Путин продължи да отрича съществуването на частни военни компании (ЧВК) в Русия, като посочи, че бъдещето на групата "Вагнер" все още остава неясно.

Путин повтори абсурдното твърдение, че ЧВК не съществуват в Русия, защото "сега има закони за частните военни компании [в Русия]" и нарече името на ЧВК "Вагнер" "журналистическо име", което вероятно означава, че медиите неправилно са нарекли групата "Вагнер" ЧВК.

Путин твърди, че не е възразил, когато руското Министерство на отбраната (МО) е предложило части от групата "Вагнер" да участват във войната в Украйна, защото персоналът на "Вагнер" е действал доброволно и "се е сражавал геройски", но отбелязва, че опитът с "Вагнер" е бил "тромав, защото не се е основавал на закона".

Путин също така твърди, че "няколко хиляди" служители на Вагнер вече са подписали договори с руското МО.

ISW: Синът на Пригожин май оглавява "Вагнер"

ISW: Синът на Пригожин май оглавява "Вагнер"

Създава се династия във влиятелната в Русия частна армия

Украинските сили продължиха настъпателните операции край Бахмут и в западната част на Запорожка област и според съобщенията са напреднали на 5 октомври. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили продължават да провеждат настъпателни операции в посока Мелитопол (Западна Запорожка област) и настъпателни действия в посока Бахмут.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са постигнали неуточнени успехи източно от Андреевка (на 10 км югозападно от Бахмут), а говорителят на украинската Таврийска група сили полковник Олександър Щупун съобщи, че украинските сили са постигнали частичен успех западно от Роботине (на 10 км южно от Орихив).

Известен руски военен блогър оправдава руските тактически отстъпления по време на украинската контраофанзива като част от еластичната отбрана.

Руски военен блогър подсили твърдението, за което се съобщава от руски фронтовак, че руските командири са избирали да изтеглят силите си през целия период на контраофанзивата от "разбити позиции", за да водят "маневрена и активна отбрана", като вероятно става дума за подход на еластична отбрана.

Други руски военни блогъри неотдавна посочиха, че на руските командири все по-често им се налага да избират между това дали да "разпиляват" войските си в контраатаки за удържане на тактически позиции, или да се противопоставят на руското военно командване, като се оттеглят на предварително подготвени позиции противно на заповед или натиск, рискувайки по този начин кариерата си.

Възможно е руските военни да са прехвърлили елементи от 41-ва армия и елементи от 810-та морска пехотна бригада в направление Херсон. На 5 октомври руски военен блогър твърди, че елементи на 41-ва армия (Централен военен окръг), включително 74-та мотострелкова бригада и 55-та мотострелкова бригада, както и неуточнени елементи на руската военноморска пехота, се прегрупират в Херсонското направление.

Военният блогър твърди, че руската военноморска пехотна част вероятно е 810-а военноморска пехотна бригада, за която началникът на украинското Главно военно разузнаване (ГРУ) генерал-лейтенант Кирил Буданов заяви на 22 септември, че е "напълно разгромена", като сега посочва, че бригадата може да се е възстановила или е в процес на възстановяване.

На 31 август Буданов заяви, че елементи от новосформираната 25-а армия са се разгърнали в посока Купянск, за да заменят елементи от 41-а армия, която ще започне "бавно" разгръщане в неуточнен район в Южна Украйна.

Най-малко 51 убити при руска атака срещу хранителен магазин в Украйна

Най-малко 51 убити при руска атака срещу хранителен магазин в Украйна

Зеленски осъди "демонстративното брутално руско престъпление"

ISW по-рано оцени, че руските военни ще пренасочат странично елементи от 41-ва армия, за да се защитят от украински контраофанзивни операции.

Твърдението на военния блогър, ако е вярно, би обезсилило тази оценка и вместо това предполага, че руските сили продължават да са силно обезпокоени от потенциални бъдещи украински операции на левия (източния) бряг на река Днепър.

На 5 октомври руските сили нанесоха ракетен удар по Хроза, Харковска област, в резултат на който загинаха 51 души, след като през нощта бяха нанесени още няколко удара с дронове в Украйна.

Ръководителят на украинската Харковска областна администрация Олех Синехубов съобщи, че всички жертви на удара в Хроза са цивилни и че руските сили вероятно са използвали крилата ракета "Искандер" при удара.

Украинският генерален щаб съобщи, че през нощта на 4 срещу 5 октомври руските сили са изстреляли 29 безпилотни летателни апарата "Шахед-131/136" и че украинските сили са свалили 24 от тях.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу посочи, че руското МО може да създаде учебни полкове, които да служат и като оперативни или стратегически резерви в екстремни ситуации, въпреки че това е оценка с ниска степен на доверие. Шойгу заяви, че руският Генерален щаб е сформирал "девет резервни полка, които се обучават", и че е в ход тяхното "естествено, постоянно попълване".

Шойгу оглежда дронове, ракети и ПВО в Иран

Шойгу оглежда дронове, ракети и ПВО в Иран

Той проведе разговори с военното ръководство на страната

Формулировката на изявлението на Шойгу е донякъде непрозрачна, но като че ли подсказва, че тези нови части са тренировъчни полкове, през които преминават руските доброволци по пътя им към фронта. Този подход би бил подобрение в сравнение с предишната руска практика, при която често отделни лица или малки групи от районите за обучение в Русия се изпращаха или директно във фронтовите части, или в по-специални райони за обучение в Украйна, преди да отидат на фронта.

Изпращането на доброволци в организирани тренировъчни полкове вероятно ще им осигури по-добра подготовка за борба, преди да отидат на фронта. Самите полкове вероятно също биха могли да бъдат разгърнати като бойни единици в екстремни ситуации, макар и с цената на прекъсване на част от процеса на обучение за театъра като цяло. Тази оценка се предлага с ниска степен на доверие, тъй като се основава на внимателен прочит на кратко и неясно изявление. ISW не разполага с независими доказателства за тази докладвана промяна в руското обучение.

Шойгу също така потвърди отговорността на руските федерални субекти да формират и набират доброволци за руските формирования. Шойгу благодари на губернатора на Тулска област Алексей Дюмин, на ръководителя на Република Бурятия Алексей Циденов и на Република Саха Айсен Николаев за усилията им да набират хора за регионалните доброволчески формирования.

По-специално похвалата на Шойгу за Дюмин потвърждава подчинената позиция на Дюмин; руски източници по-рано посочиха Дюмин като потенциален заместник на Шойгу, а руският президент Владимир Путин и Шойгу публично потвърдиха позицията на Шойгу над Дюмин.

Русия разкрива военна база в Абхазия

Русия разкрива военна база в Абхазия

Москва търси убежище за Черноморския флот след атаките по Севастопол

Съобщава се, че Русия ще изгради постоянна военноморска база в Абхазия, но тя вероятно ще остане малка. Подкрепяният от Русия абхазки президент Аслан Бжания обяви на 5 октомври, че е подписал споразумение с руските власти за изграждането на постоянна руска военноморска база близо до окупирания Очамчир, Абхазия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира предполагаемата постоянна база в Абхазия.

Публично достъпни сателитни снимки показват, че съществуващата пристанищна инфраструктура край окупирания Очамчире е ограничена и че околният бряг се състои от пясъчни плажове - терен, който до голяма степен е неподходящ за изграждане на военноморска инфраструктура.

Съществуващото пристанище е неподходящо да се превърне в основна база на руския Черноморски флот, но руските военни биха могли да разширят съществуващата военноморска инфраструктура и в бъдеще да използват пристанището на Очамчире като спомагателна база.