Русия подписа споразумение за изграждане на постоянна военноморска база на черноморското крайбрежие на отцепилата се грузинска област Абхазия, каза нейният лидер, цитиран в четвъртък от вестник "Известия", ден след срещата си с президента Владимир Путин.

Черноморският флот на Русия, базиран в Севастопол на полуостров Крим, който Москва анексира от Украйна през 2014 г., многократно бе обект на удари от украинските сили след руското нахлуване в Украйна през 2022 г.

Аслан Бжания, "президент" на самообявилата се и подкрепяна от Русия "Република Абхазия", каза, че е подписано споразумение за постоянна военноморска база в района на Очамчира.

"Всичко това е насочено към повишаване нивото на отбранителната способност както на Русия, така и на Абхазия и този вид взаимодействие ще продължи", каза той. "Има и неща, за които не мога да говоря."

Русия не е коментирала изявлението.

Русия призна Абхазия и друг отцепил се регион от Грузия - Южна Осетия за независими държави през 2008 г., след като руските войски отблъснаха грузинския опит да си върне Южна Осетия в петдневна война, която приключи на 12 август 2008 г.

Западът обвини Русия, че на практика е анексирала Абхазия и Южна Осетия, а когато през 2009 г. се заговори за руска база в Очамчира, НАТО изрази загриженост.

Три от черноморските държави са членки на НАТО - България. Турция и Румъния.

По-голямата част от света признава Абхазия за част от Грузия. Освен Русия, само Венецуела, Никарагуа, Науру и Сирия са признали Абхазия за независима държава.

Новината за руската база в Очамчира, където Съветският съюз имаше военноморска база, може да означава, че Русия търси алтернативи на Севастопол, като същевременно разширява военното си присъствие по крайбрежието на Черно море към Турция.

Wall Street Journal съобщи, че Русия е изтеглила по-голямата част от Черноморския си флот от основната си база Севастопол в анексирания Крим поради честите украински атаки.

На срещата си с Бжания в сряда Путин не каза нищо за военноморска база. Но Бжания от своя страна заяви, че иска да участва в "интеграционните процеси, инициирани от руската страна".

Медведев прави крачка назад за анексията на Абхазия и Южна Осетия

Медведев прави крачка назад за анексията на Абхазия и Южна Осетия

Днес вече определя въпроса като "много деликатен"