Нито един известен канал, за който е известно, че е пряко свързан с ЧВК "Вагнер", не е споделил допълнителна информация за бъдещето на групата въпреки спекулациите по други канали в Telegram.

По-голямата част от руските провоенни блогъри пък са съсредоточили вниманието си върху активността на фронтовата линия. Това показват наблюденията от последните два дни на Института за военни изследвания, базиран във Вашингтон (ISW), който още от началото на войната в Украйна следи информационното пространство в Русия.

Вътрешни източници продължават да съобщават подробности за екипажа, загинал при катастрофата, както и за текущото разследване на катастрофата от официалните власти, но като цяло руското информационно пространство замлъкна.

Едва ли някой на Запад е бил изненадан от края на Пригожин - в края на краищата Путин не е известен с търпимостта си към хора, които са предатели на неговия свят.

Но в Русия хората споделят различни възгледи. Руснаците не вярват в убийството на Пригожин.

Стар видеоклип отприщи спекулации за Пригожин - предвещал е смъртта си или е жив?

Стар видеоклип отприщи спекулации за Пригожин - предвещал е смъртта си или е жив?

Лидерът на "Вагнер" предпочитал да бъде убит, отколкото да излъже страната ни

Само около 8% процента от руснаците смятат, че Путин стои зад смъртта на лидера на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин. Това показва проучването, проведено от Open Minds Institute в часовете след самолетната катастрофа, по поръчка на Sunday Times и цитирано от Der Standard.

То установява, че 28,4% смятат, че катастрофата е инсценирана, докато 28,3% я приписват на авария или грешка на пилота. Около два процента от поддръжниците на Путин смятат, че той е отговорен.

Изпълнителен директор на института, Святослав Гниздовски, коментира тези цифри: Два процента от поддръжниците на режима, които обвиняват Путин за смъртта на Пригожин, изглежда много малък брой. Мисля, че те не смеят да си представят това, защото по този начин Путин напълно унищожи представата им за реалност.

Това напълно съвпада и с редакционната политика на основните руски издания. От петък ТАСС, Интерфакс, РБК и други са замръзнали на последните съобщени новини. Бъдещата съдба на групата "Вагнер", колкото и да остава неясна, не се обсъжда, сякаш такава не съществува или поне не се поставя под съмнение след указа, с който президентът Владимир Путин задължи и наемниците да полагат клетва, подобно на редовите военни.

Лукашенко не вярва Путин да стои зад смъртта на Пригожин – било непрофесионално

Лукашенко не вярва Путин да стои зад смъртта на Пригожин – било непрофесионално

Беларуският лидер предупреждавал шефа на "Вагнер" да внимава за живота си

Последната информация е, че черните кутии на падналия самолет в Тверска област са иззети от следствието, заедно с други документи и веществени доказателства, нужни за установяване на обстоятелствата на авиокатастрофата. Предстои сваляне на данните от черните кутии и обработка на информацията от тях. За идентификация на откритите останки и установяване на самоличността на загиналите ще се правят ДНК анализи.

По документи на борда на падналия в Тверска област самолет, собственост на една от компаниите на Евгений Пригожин, са пътували 10 души - трима души персонал и седем пътници. В списъка на пътниците присъстват имената на ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин и неговите помощници и доверени лица Дмитрий Уткин, Валерий Чекалов.

Следственият комитет на Русия започна наказателна дело по ст. 263 от Наказателния кодекс за нарушения на правилата за безопасност на движението и експлоатацията на въздушен транспорт. Разследването е взето под наблюдението и контрола на губернатора на Тверска област Игор Руденя.

Лондон: ФСБ стои зад свалянето на самолета с Пригожин

Лондон: ФСБ стои зад свалянето на самолета с Пригожин

Британското разузнаване вижда стремеж у Путин да покаже авторитета си