Федералната агенция за въздушен транспорт започна разследване на катастрофата на самолет Embraer, станала в Тверска област в сряда, в Русия. Сред пътниците е бил Евгений Пригожин, се казва в изявление на Федералната агенция за въздушен транспорт, пишат ТАСС, "Скай нюз" и руски медии.

"Започнато е разследване на катастрофата на самолета Embraer, станала тази нощ в Тверска област. Според списъка на пътниците сред тях е името и фамилията на Евгений Пригожин", отбелязват от ведомството.

Десет загинаха след катастрофа на частен самолет северно от Москва. Известният руски пропагандист Маргарита Симонян потвърди с пост в социалните мрежи - "Красивият е бил на борда."

Според съобщението на "Росавиация" самолетът се е движил от Москва към Санкт Петербург.

Евгений Пригожин, ръководител на ЧВК "Вагнер", притежава самолет Embraer Legacy 600 с номер RA-02795. Ксения Собчак и независимата медия "База" потвърдиха, че разбилият се самолет е бил регистриран на Пригожин.

По време на катастрофата в небето е имало друг самолет, който е използвал Пригожин - също Embraer. Около час и половина по-късно той кацна във Внуково.

През 2019 г. три самолета, които според Министерството на финансите на САЩ са принадлежали на Пригожин, попаднаха под санкциите на Белия дом. Това са Hawker 800 XP, British Aerospace 125 и Embraer ERJ-135. По това време те бяха регистрирани извън Русия.

На борда е имало трима пилоти и седем пътници, всички те са загинали, съобщават от Министерството на извънредните ситуации на Русия. На място работят представители на силите на реда и Министерството на извънредните ситуации.

Инцидентът е станал близо до село Куженкино. На свой ред службите за спешна помощ съобщиха за ТАСС, че са намерени телата на четирима души. Самолетът е изгорял при удара в земята, летял е по-малко от половин час.

"Катастрофата е станала на два километра от изоставена ферма в село Куженкино, недалеч от магистрала М-10".

Разследването е взето под личен контрол от губернатора на Тверска област Игор Руденя.

Непотвърдени публикации в каналите на Telegram твърдят, че самолетът е бил свален от руската противовъздушна отбрана - въпреки че не е възможно това да се потвърди.

"Сива зона" съобщава, че местните жители са чули два взрива преди катастрофата и са видели две следи от изгорели газове.

Коментари на руски блогъри: "Самолетът на Пригожин според различни медийни източници е или свален, или взривен във въздуха... Пригожин може да е летял на друг самолет след сваления: като се вземе предвид опитът с конспирации, списъците на пътниците може да се различават от действителните хора на борда. Ако е така, тогава развитието на събитията е още по-интересно... За "елита", който внезапно реши да се противопостави на Путин, от тази ситуация могат да се направят два извода: Невъзможно е да се договорите за каквото и да било с Путин и ако започнете нещо, то по-добре стигнете до края."

Пригожин прави Африка по-свободна, а Русия - по-велика

Пригожин прави Африка по-свободна, а Русия - по-велика

Собственикът на "Вагнер" пусна видео от Черния континент

Пригожин сподели първото си видеообръщение след прекратения му бунт през юни само преди два дни. Шефът на Вагнер който беше изпратен в Беларус след похода си към Москва, пусна кадри, на които говори, докато носи камуфлаж и държи пушка. Във видеото изглеждаше, че Пригожин е в Африка и също така говори за това, че Русия прави континента "свободен".

Той отмени бунта и наемниците му се оттеглиха, след като беларуският лидер Александър Лукашенко помогна за сключването на "сделка", според която бизнесменът щеше да се премести в съюзническата на Русия страна и силите му да бъдат погълнати от армията.

Някога близък довереник на Владимир Путин, Пригожин често е критикувал в публични обръщения хора като министъра на отбраната Сергей Шойгу и висшия генерал Валери Герасимов за начина им на нахлуване в Украйна.

Евгений Викторович Пригожин е руски бизнесмен, ресторантьор, собственик на кетъринг бизнес. Компанията на Пригожин се занимава с кетъринг за най-висшите държавни служители в Русия, благодарение на което получава прозвището "Готвачът на Путин". А както стана ясно в последно време и с изхранването на цялата руска армия.

Още по времето на СССР Пригожин получава две присъди за кражби и измами, но предсрочно е помилван. През 90-те години на 20 век Евгений Пригожин започва именно кетъринг бизнеса си. Името се свърза предимно със Санкт Петербург, където осъществява и контактите си с представители на руския политически и финансов елит. В последствие около името му се правеха десетилетие спекулации докато името му и дейността му не излезе покрай разследванията на руските ферми за тролове. Нищо не се потвърждава обаче официално.

През 2014 г. при анексирането на Крим там влязоха мъже със зелени униформи и без отличителни знаци - медиите ги нарекоха "зелени човечета". Месеци по-късно стана ясно, че това са наемници на Пригожин, а според самите му признания именно там се е родила частната му военна компания "Вагнер". Според назначението й тя прокарва руските интереси в различни части на света, където официално не може да влезе държавната армия. ЧВК присъства на места в Африка - Мали, Судан, Нигер.

От 2016 г. е под санкциите на САЩ, от 2020 г. - под санкциите на Европейския съюз и Великобритания, през 2022 г. Канада, Япония и Австралия се присъединиха към санкциите. От 2020 г. е начело в списъка на най-издирваните лица на ФБР. През 2018 г. Министерството на правосъдието на САЩ обвини Пригожин и служители на Руската агенция за интернет изследвания за неправомерна намеса в президентските избори в Съединените щати през 2016 г.

Пригожин се хвали, че създал ферма за тролове срещу грубата пропаганда на Запада

Пригожин се хвали, че създал ферма за тролове срещу грубата пропаганда на Запада

САЩ смятат, че Агенцията за интернет изследвания се е намесила в изборите им през 2016 г.

През февруари 2022 г. "Вагнер" активно се включи в инвазията на Русия в Украйна, предимно в направлението Бахмут, но самият Пригожин се превърна в лице на руската кампания къде заради критиките, които си позволяваше към висшето военно ръководство, включително към президента Путин, къде заради цветистия му език.

Превземането от "руската армия" на Бахмут продължи близо 7 месеца, а самият Евгений Пригожин и наемниците му се оттеглиха за почивка след това. След години на отричане, едва през 2022 г. руският президент Путин призна връзките си с "Вагнер", както и че се е намесил в изборите в САЩ.

Почивката бе прекъсната от бунт, организиран от Пригожин, който приключи обаче за по-малко от две денонощия, след сключено споразумение с посредничеството на Беларус, където наемниците започнаха да изграждат своите лагери.

Христо Грозев: До половин година Пригожин или ще умре, или ще вдигне нов бунт

Христо Грозев: До половин година Пригожин или ще умре, или ще вдигне нов бунт

Путин е изправен пред два сценария за своето бъдеще

Всичко, свързано с Евгений Пригожин, е изключително мътно и, разбира се, още от похода му към Москва имаше въпроси дали той може да оцелее, пише "Скай нюз".

Много е удобно и на Кремъл, и на Русия да го обявят за мъртъв. Много хора са се чудили дали това ще се случи.

Ако случаят е такъв... тогава това със сигурност е в полза на Кремъл - той не беше отчасти полезен, като причини най-големия проблем за Кремъл, откакто Путин е на власт.

Има нужда от повече потвърждение за това.Това е доста странно. Това е доста удобно за Кремъл. Ако това е съвпадение, че Пригожин е бил в самолет, който се е разбил извън Москва, тогава това е доста необикновено - но в момента в Русия се случват много необикновени неща.

Бивш специален съветник на американската армия коментира, че "няма да е изненада", ако Владимир Путин стои зад катастрофата.

"Не бива да забравяме, че изчезването или отстраняването на някои от враговете на Путин през годините е свързано с предполагаеми самолетни катастрофи", каза Марк Вояджър.

Той даде за пример смъртта на генерал Лебед. Губернаторът на Красноярския край загина при катастрофа с хеликоптер Ми-8 в Саянските планини през 2002 г.

По това време член на руския парламент каза, че катастрофата може да е причинена от саботаж. "Той се кандидатира за президент преди това и критикуваше чеченската война, която Путин започна. Няма да е изненада, ако Путин отново е избрал метод, който осигурява някакво правдоподобно отричане", за да унищожи един от враговете си.

Хората трябва да следят колко бързо Русия се опитва да поеме контрола върху военната империя и финансовите активи на Пригожин. "Чрез последващите стъпки на Кремъл и режима на Путин ще разберем до каква степен са знаели за това и са били подготвени".