Сенатори от Републиканската и от Демократическата партия са настояли специална комисия да разследва хакерските атаки, извършени срещу САЩ от чуждестранни държави и по-конкретно опитите на Русия да повлияе на президентските избори, съобщава "Ройтерс".

Чарлз Шумър, който от следващата година ще бъде лидер на демократите в Сената, и републиканецът Джон Маккейн, който е председател на сенатската комисия за въоръжените сили, настояха поотделно, че е необходимо специална комисия към Конгреса да се заеме с хакерските атаки срещу сървърите на Демократическата партия по време на предизборната кампания.

"Обстоятелството, че те атакуваха нашата политическа система и се опитаха, както изглежда, да повлияят на изборния резултат, ми се струва нещо много сериозно", коментира Чарлз Шумър, добавяйки, че комисията трябва да разследва и хакерските атаки, извършени от страни като Китай и Иран.

Шумър и още трима сенатори - освен Джон Маккейн, също и републиканецът Линдзи Греъм и демократът Джак Рийд, са изпратили писмо до лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл, в което поискаха да бъде съставена специална разследваща комисия.

"Съобщенията за руска намеса в нашите избори трябва да алармират всеки американец. Киберсигурността е най-голямото предизвикателство пред съдебната система и ние трябва да възприемем цялостен подход, за да го посрещнем ефективно", пишат четиримата в писмото.

Русия е помогнала на Тръмп да стане президент, установи ЦРУ

Русия е помогнала на Тръмп да стане президент, установи ЦРУ

Русия повишавала престижа на Тръмп

Припомняме, че наскоро беше разкрито, че в доклад на ЦРУ се твърди, че Русия се е опитала да повлияе на президентските избори в САЩ, като е работила в полза на Доналд Тръмп и в ущърб на Хилари Клинтън. Тръмп отговори гневно на тези твърдения и заяви, че е спечелил честно изборите.