Олигархът Евгений Пригожин, известен като приближен на руския президент Владимир Путин, изпраща наемници и политически консултанти в 10 африкански страни, съобщава Bloomberg. Пригожин е собственик на частната армия "Вагнер", участваща в бойни действия в Сирия, Източна Украйна и Африка, както и на петербургската "ферма за тролове".

Агенцията уточнява, че той предлага услуги по обезпечаване на сигурността, подготовката на оръжие и организиране на предизборни кампании в африканските страни Либия, Конго, Судан, Мадагаскар, Ангола, Гвинея, Гвинея-Бисау, Мозамбик, Зимбабве и ЦАР.

Името на Пригожин, наричан още "готвача на Путин", напоследък се свързва най-често с ЦАР, където официално има руски военни. Припомняме, там бяха убити трима руски журналисти, които имаха намерение да разследват дейността на наемниците от частната армия "Вагнер" в африканската страна.

Убитите в ЦАР журналисти разследвали руски наемници

Убитите в ЦАР журналисти разследвали руски наемници

Руски и чужди медии съобщават, че името на компанията е "Вагнер"

В разследването на Bloomberg се посочва, че Кремъл се е ориентирал към Африка, тъй като районът е богат на ресурси и създаването на влияние там би могло отчасти да компенсира дефицита на финансови и други ресурси на Русия в сравнение със Запада. Интересът на Москва е към добив на полезни изкопаеми и износ на руско оръжие в африканските страни.

Управляваните от Пригожин структури предоставят охрана, технологии и политическа подкрепа в замяна на правото да разработват природните находища в тези държави.

Според източник на агенцията, хора на Пригожин са участвали в кампанията на сегашния държавен глава на Зимбабве - Емерсън Мнангагва.

Авторите на разследването допълват, че Русия се стреми да си осигури влияние в една от най-богатите на ресурси африкански страни - Конго, където през декември ще има избори. Твърди се, че Москва подкрепя кандидат, който е близък до сегашния президент.

Свързаните с Пригожин политически консултанти участват и в предизборната кампания в Мадагаскар, където Москва подкрепя едновременно няколко кандидати.

Bloomberg напомня, че наскоро олигархът участва в преговори между руските и либийските военни в Москва. Твърди се, че той оказва подкрепа на т. нар. либийска национална армия на ген. Халифа Хафтар, който гравитира към Москва.

Частната армия „Вагнер“  се освети на официални преговори Шойгу-Хафтар

Частната армия „Вагнер“ се освети на официални преговори Шойгу-Хафтар

Соченият като неин собственик Евгений Пригожин е участвал…

Агенцията напомня, че на една от компаниите на Пригожин от години е поверено осигуряването на храни за Кремъл.

В. "Новая газета" твърди, че негови структури стоят зад покушенията срещу редица граждански активисти.

Евгений Пригожин изключително рядко дава изявления за медиите. Русия не отрича, че продава оръжие и консултира някои африкански страни. Според Bloomberg, проектите на Москва не се ограничават в изброените 10 страни, а в действителност Кремъл развива дейност в 20 африкански държави.

Наемници от руските частни армии подадоха в Хага иск срещу шефовете си

Наемници от руските частни армии подадоха в Хага иск срещу шефовете си

Отвеждали чрез измама в зони на бойни действия…