След шест месеца ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин или ще умре, или ще вдигне нов бунт.

Разследващият журналист Христо Грозев направи тази прогноза в интервю за Financial Times. Той заяви, че е заподозрял опит за преврат предната вечер, защото са засекли "експлозия" в телефонния трафик между висши руски военни.

"Путин излезе по телевизията и нарече Пригожин предател. Всички знаят какво правят с "предателите" и Путин не го направи. Той иска да го види мъртъв. Засега не може да го направи.

След шест месеца Пригожин или ще бъде мъртъв, или ще има втори преврат", прогнозира Христо Грозев.

Разследващият журналист не вярва, че която и да е част от руския елит, с изключение на военно-промишления комплекс, вижда смисъл във война срещу Украйна. "Те не говорят открито, защото това е дилема на затворника. Те не искат да бъдат първите или единствените", смята Грозев.

Според журналиста Путин може да бъде свален при един от двата сценария. "Или дилемата на затворника ще бъде премахната, или той просто ще бъде отстранен чрез по-координиран преврат.

Засега няма такова нещо сред олигарсите, министрите или ФСБ. Но за останалата част от елита е нежелателно да живее в условията на Северна Корея 2.1 със замразени банкови сметки. Възможно е да се случат и други събития. Да речем, промяна в ситуацията на фронта", добави Грозев.

Официално руските власти разрешиха на лидера на ЧВК и неговите наемници да отидат в Беларус, за да "споделят опита си" с войниците от беларуската армия.

Лондон: След бунта на Пригожин, Кремъл залага на Руската гвардия

Лондон: След бунта на Пригожин, Кремъл залага на Руската гвардия

Една от ключовите организации, гарантиращи сигурността на режима, казва Кремъл

Секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна смята, че самият Путин е одобрил преврата, за да извърши чистка в армията.

ЦРУ: Путин печели време, докато подготвя отмъщението си за Пригожин

ЦРУ: Путин печели време, докато подготвя отмъщението си за Пригожин

Руският президент смята, че отмъщението е ястие, което се сервира студено