Службата в Министерството на финансите на САЩ, която контролира движенията на чуждестранните активи, е предприела допълнителни мерки, с които да санкционира Евгений Пригожин, известен още като "готвача на Путин", съобщи агенция ТАСС.

Тя въвежда ограничения за организации, разположени в Судан, Хонконг и Тайланд. От Министерството на финансите уточняват, че Пригожин е прехвърлил сметките си в тези държави, за да избегне американските санкции. Освен това с част от тези средства той се е опитал да дискредитира демократичните реформи в Судан.

Русия вече вербува тролове и в Африка за намеса в САЩ

Русия вече вербува тролове и в Африка за намеса в САЩ

Фабрики за тролове в Гана и Нигерия...

В черния списък попадат руските граждани Игор Лавренков, Андрей Мандел и Михаил Потепкин, руската компания "M Инвест", суданската Meroe Gold Co., а също така три компании от Хонконг и Тайланд.

Във връзка с черния списък министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин посочи, че "Евгений Пригожин и неговата мрежа използват природните ресурси на Судан за лично обогатяване и разпространяват вредно влияние по целия свят".

В отделно писмено становище държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео изтъква, че от Вашингтон ще предприемат допълнителни мерки за по-нататъшно ограничаване на зловредната за целия свят дейност на Евгений Пригожин. Очевидно е, че той прикрива частна военна компания в Судан, с която са свързани "М Инвест" и дъщерното й дружество Meroe Gold Co, както и техните ръководители Андрей Мандел и Михаил Потепкин." "Вредните действия на Пригожин по света са добре документирани", подчертава Помпео, но без да представя доказателства. По думите му руският бизнесмен "разчита на мрежа от посредници", включително на три компании от Хонконг и Тайланд. "Между 2018 и 2019 г. тези компании са осъществили над 100 транзакции в размер на повече от 7.5 милиона долара по сметки на Пригожин", посочва Помпео.

"Действията на Пригожин в Судан говорят за връзката между руски военни операции, подкрепящи авторитарни режими като този на бившия президент на Судан Омар ал Башир, и използването на природните ресурси. Благодарение на въведените санкции обаче на Пригожин ще му бъде попречено да предизвиква бунтове и да подкопава демократичните реформи в Судан", заявява държавният секретар.

По-конкретно той има предвид, че след като са попаднали в черния списък въпросните юридически и физически лица няма да могат да осъществяват бизнес контакти с американски граждани или компании.

Припомняме, че през февруари 2018 г. Министерството на правосъдието на САЩ обвини Пригожин и служители на Руската агенция за интернет изследвания, че две години по-рано - през 2016 г. са извършили неправомерна намеса в президентските избори в Съединените щати.