Русия продължава атаката си срещу демократичните институции в САЩ, като вече вербува и в Африка подставени лица за операциите си в социалните мрежи. Това е установила Даля Банкаускайте от Факултета по комуникации на Вилнюския университет. Международната доброволческа общност InformNapalm публикува статията й по темата, чийто оригинал на литовски език е поместен в изданието 15min.lt.

В материала се разкрива, че срещу САЩ, по поръчка на Русия, в Гана е работила "фабрика за тролове", създадена от организация с мелодичното за руския слух име EBLA.

Банкаускайте констатира, че този път "троловете" не успяват да предизвикат хаос и да разделят обществото, въпреки, че времето е много подходящо - по време на пандемията COVID-19 обществото е особено чувствително и податливо на влияние.

През март социалните мрежи Facebook и Twitter премахнаха над 200 акаунта и страници, опериращи в Гана и Нигерия и излъчващи съобщения в САЩ. Всички тези акаунти бяха създадени от Агенцията за интернет изследвания (Internet Research Agency (IRA) - инициатива, по-известна като "фабрика за тролове", напомня авторката.

През февруари тайните служби на Гана идентифицираха и организираха нападение срещу "фабриката за тролове" в предградие на Акра, столицата на Гана. Тази фабрика е създадена от регистрираната в Гана организация с нестопанска цел "Eliminating Barriers for the Liberation in Africa" или EBLA - в превод "Премахване на бариерите за освобождението на Африка".

Сенатът на САЩ: Руската намеса в изборите през 2016 г. е безпрецедентна

Сенатът на САЩ: Руската намеса в изборите през 2016 г. е безпрецедентна

Сенатори потвърдиха изводите на разузнаването...

Звучи като от дните на Студената война, когато Съветският съюз опекунстваше африканските държави и създаваше "неправителствени" организации с подобни имена. EBLA изпълнява един вид поръчка за управление на социалните мрежи, идваща от Русия. Поръчител е регистрираната в Санкт Петербург агенция за интернет изследвания, известна като "фабриката за тролове" на руския бизнесмен Евгений Пригожин, когото често наричат "готвача на Путин".

Facebook съобщи, че е изтрил 49 публични и 85 лични страници от своята платформа. Instagram е изтрил 69 акаунта. Други 71 са премахнати от социалната мрежа Twitter. Акаунтите са набрали достатъчно последователи, например един от профилите във Facebook има 13 200 абонати. В Twitter един от акаунтите има 68 000 абонати, няколко акаунта в Instagram - около 263 200 последователи.

Администрациите на социалните медии съобщиха, че информацията, публикувана в профилите, е била насочена основно (65 процента) към афроамериканците в САЩ и цели да "разпалва раздор, провокира спорове по отношение на расовите проблеми и гражданските права". От социалните мрежи отбелязват още, че в профилите не се коментират пряко изборите в САЩ, "няма агитация или очерняне на кандидатите за президент".

"Фабриката за тролове" в Гана и Нигерия е действала на същия принцип като "фабриката за тролове" през 2016 г. в Санкт Петербург, която се опита да повлияе на президентските избори в САЩ.

След задълбочено разследване, през февруари 2018 г., властите в САЩ повдигнаха обвинения на 13 руски граждани и три организации за незаконна намеса в процеса на президентските избори в САЩ. Сред тях е и принадлежащата на предприемача Пригожин Агенция за интернет изследвания и още две негови компании: Concord Management и Concord Catering. САЩ наложиха санкции срещу Е. Пригожин и неговите фирми. През 2019 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че "администрацията на САЩ ще работи над това Пригожин и хора като него да не могат да се укрият".

Журналистите от новинарската служба на CNN, също са провели подробно журналистическо разследване за дейността на "фабриката за тролове" в Гана и Нигерия. Репортерите на CNN разкриват, че във "фабриката за тролове" в Гана са работили 16 двадесетгодишни младежи, които са създавали и управлявали акаунти, използвайки дадени им за целта мобилни телефони, като са използвали SMS-и и видео материали, които получавали от Русия. Работили са в къща под наем, работата започвала следобед и продължавала до късно, докато в САЩ тече работния ден.

Компанията ръководел гражданинът на Гана Сетас Уиреду, живеещ в Русия. Работниците - "тролове", получавали допълнително възнаграждение за добре организирани потоци от абонати и мрежови потоци. Някои от тях не са били наясно, че работят за Русия. Важно е също, че Уиреду отново преговаря с тези млади хора за възобновяване на работата. Между другото, репортерите на CNN са открили, че той търси работници и чрез обяви в LinkedIne, в които предлага работа в САЩ, в щата Южна Каролина.