Комисията по разузнаването към Сената на САЩ потвърди изводите на американското разузнаване за безпрецедентната намеса на Русия в американските избори през 2016 г., съобщават американските медии.

Председателят на комисията - републиканецът Ричард Бар, и заместник-председателят демократ Марк Уорнър представиха нов доклад, съдържащ анализ на изводите, направени от разузнавателната общност за руската намеса във вота. В четвъртия, предпоследен доклад по темата, се анализират източниците и методите, на които се основава докладът на спецслужбите, подготвен и представен през 2017 г., посочва "Гласът на Америка".

По думите на Бар, "комисията не вижда причини да оспорва изводите на разузнавателната общност". Той посочва, че един от най-важните изводи на разузнаването е, че агресивната намеса на Русия трябва да се разглежда като "новата норма" в поведението на Москва.

Мащабът и агресивността на руската намеса са безпрецедентни по своя характер, смятат членовете на комисията, доминирана от представител на Републиканската партия, чийто кандидат Доналд Тръмп беше подпомогнат от Москва, за да спечели изборите.

В коментар за доклада в. "The New York Times" посочва неговата убедителност. Изводите, направени в документа, опровергават твърденията на Тръмп и неговото обкръжение, обвиняващи опонентите му в пристрастно отношение по темата, отбелязва изданието.

Сенатската комисия по разузнаването, която анализира казуса в продължение на три години, и преди е давала положителни оценки за работата на ЦРУ и ФБР. Но в новия доклад от 158 страници, представен на 21 април, са включени допълнителни детайли.

Когато през 2017 г. докладът на разузнаването е предоставен на Белия дом, някои части от текста бяха определени като "твърде чувствителни" и бяха цензурирани, подчертава "The New York Times".

В заключение вестникът цитира изявление на Марк Уорнър, който предупреждава, че успехът на руската намеса през 2016 г. може да поощри Кремъл да продължи агресивните си действия по отношение на американските демократични институции.