Със заповед на федералния главен прокурор на Германия Йенс Ромел, двама германско-руски граждани бяха арестувани в Германия по обвинения в планиране на саботажни атаки, включително срещу военни обекти на САЩ, предава "Ройтерс".

Властите са претърсили домовете и работните места на двамата заподозрени, които са обвинени в работа за чужда тайна служба, се казва в изявление на прокуратурата.

Разследвнето до този момент е събрало доказателства за шпионска дейност, но се твърди и че двамата са планирали саботажи в Германия.

Основният заподозрян е 39-годишен германо-руски гражданин Дитер С. от Бавария. Федералната прокуратура го обвинява в агентурна дейност към руските тайни служби, агентурна дейност с цел саботаж "застрашаващa сигурността" на военни обекти.

Разследването твърди, че цел на шпионските дейности са били американските военни обекти в Германия, включително базата в Графенвьор, Бавария, където се намира и важен военен полигон, където американската армия обучава украинските войници да използват бойните танкове Abrams.

Дитер С. е бил подготвен да извърши бомбени нападения и палежи на военни съоръжения, включително тези, управлявани от американските сили.

По повод оповестения от службите случай, германският министър на правосъдието Марко Бушман заяви пред DPA: "Знаем, че руският властови апарат се е съсредоточил и върху нашата страна". Той настоя и че Германия трябва да отговори на тази заплаха с енергия и решителност. 

Разследващите са убедени, че Дитер С. е обсъждал саботажни операции в Германия с лица от руските тайни служби от октомври 2023 г. насам. Твърди се, че той се е съгласил да извърши палежи и атаки с взривове срещу военна инфраструктура, отбранителни компании и промишлени обекти.

"Действията имаха за цел по-специално да подкопаят военната подкрепа, предоставена от Германия на Украйна срещу руската агресивна война", се казва в изявлението на германските прокурори.

Според информацията, с която разполага Spiegel, германският съд вече класифицира действията на двамата като терористична организация, поради което и Дитер С. е обвинен и за членство в терористична организация в чужбина.

Според неофициални данни, заради особености на законодателството и имиграционната политика на Германия, руската диаспора, включително и граждани с рускогермански произход, наброява между 3 и 4 милиона души. Само в първите години след разпада на СССР Германия прие около 600 000 руснаци с германски произход, като потокът на преселници макар и намалял, не е спирал и следващите десетилетия.

Германия иска от НАТО и ЕС бързо укрепване на украинската ПВО

Германия иска от НАТО и ЕС бързо укрепване на украинската ПВО

Берлин има за цел да насърчи и мотивира голям брой страни да изпратят нещо в краткосрочен план