Политик от дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" скъса със следвоенния политически консенсус в Германия, призовавайки за "180-градусов завой" от традицията за възпоменание и изкупване на вина заради епохата на нацизма.

В реч в бирария в Дрезден Бьорн Хьоке, който е лидер на партията в източната провинция Тюрингия, възропта срещу дългогодишната традиция в Германия за признаването на престъпленията по времето на националсоциалистическата епоха, определяйки мемориала на Холокоста в Берлин като "паметник на срама", съобщава "Гардиън".

"Те искаха да отрежат корените ни и чрез образователната система след 1945 г. те почти успяха", подчерта Хьоке, допълвайки: "И досега нашата менталност продължава да бъде на един тотално победен народ. Ние, германците, сме единственият народ в света, който издигна паметник на срама в сърцето на своята столица."

Мемориалът на убитите евреи в Европа беше открит през 2005 г. и се намира близо до сградата на германския парламент и Бранденбургската врата.

Хьоке, който е бивш учител по история, също така се оплакал, че германските ученици не били обучавани за научните и художествени постижения на страната и че германската история била направена да изглежда "незначителна и нелепа".

"Това не може и не трябва да продължава", добавил той, като речта му е била приета с бурни овации и скандирания "Германия, Германия" от аудиторията.

Централният съвет на евреите в Германия осъди речта на Хьоке. Председателят на организацията Йозеф Шустер подчерта, че "с тези антисемитски и човеконенавистни коментари, "Алтернатива за Германия показва своето истинско лице. Никога не бих посмял да си представя, че би било възможно един политик да каже подобни неща 70 години след Холокоста".

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел пък изтъкна, че Бьорн Хьоке презирал онази Германия, с която той се гордее. "Никога, никога не трябва да позволяваме на демагогията на Бьорн Хьоке да остане без отпор. Не като германци, и особено не като социалдемократи", категоричен беше той.