Външният министър на Германия Зигмар Габриел обяви, че Берлин и останалата част на Европа трябва да подкрепят "демократично настроеното" мнозинство от турските граждани, които не подкрепят президента Реджеп Тайип Ердоган, което представлява драматично втвърдяване на позицията на Германия към Анкара, отбелязва "Ройтерс".

Неговите коментари, направени по време на предизборно събитие на неговата Социалдемократическа партия, идват на фона на рязкото влошаване на отношенията между страните съюзнички в НАТО, след като Ердоган призова турските граждани в Германия да бойкотират основните партии в страната на парламентарните избори през следващия месец.

"Повече от половината от страната е демократично настроена. Те не го подкрепят", подчертал Габриел по време на предизборно мероприятие в западната провинция Саарланд.

"Смятам, че мнозина в Турция разчитат на Европа и Германия да подкрепят турската демокрация и да не гледат безпомощно", допълнил Габриел.

Коментарите, които идват след като Ердоган каза на Габиел "да си знае мястото" и определи основните германски партии като "врагове на Турция", вероятно ще разгневят Турция.

Ердоган иска турците в Германия да гласуват срещу Меркел

Ердоган иска турците в Германия да гласуват срещу Меркел

И да подкрепят партии, които не са врагове на Турция

Ердоган обвинява Германия в укриването на организатори на опита за преврат през миналата година в Турция, във връзка с който бяха арестувани 50 хил. души, включително турски граждани, които са граждани на редица европейски държави. Западни политици твърдят, че крутите мерки са предлог за Ердоган да се отърве от опонентите си.

Висопоставен депутат от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел отиде по-далеч от Зигмар Габриел. В интервю за местно радио специалистът по външна политика Родерих Кизеветер настоя правителството да обмисли замразяването на чуждестранните активи на "клана на Ердоган".

В своите коментари снощи Зигмар Габриел е бил предпазлив относно налагане на санкции, посочвайки, че Германия не иска да засегне "собствениците на малки ресторанти и сервитьори на западния бряг".

Ердоган разбира наистина само този език

Ердоган разбира наистина само този език

Между Берлин и Анкара нищо не върви...