Германия и Австрия изразиха остра критика към най-новите санкции на САЩ срещу Москва, защото те биха могли да засегнат европейският бизнес, който участва в газопровода за руски природен газ за Европа, съобщава Ню Йорк Таимс.

Американският сенат гласува в сряда да удари с нови санкции ключови сектори на руската икономика и физически лица, заради намесата им в предизборната кампания в САЩ и руската агресия в Сирия и Украйна. Мерките са приложени към законопроект, насочен към Иран.

В Сената на САЩ се разбраха за нови санкции срещу Русия

В Сената на САЩ се разбраха за нови санкции срещу Русия

Разбраха се сенатори от иначе съперничещите си Републиканска и Демократическа партия

В съвместно изявление австрийският канцлер Кристиан Керн и германският външен министър Зигмар Габриел заявиха, че е важно Европа и Съединените щати да формират единен фронт по въпроса за Украйна, където руските сепаратисти се борят с правителствените сили от 2014 г. насам.

"Ние обаче не можем да приемем заплахата от незаконни и извънтериториални санкции срещу европейските компании", допълват двамата, цитирайки част от законопроекта, с която Съединените щати ще продължат да се противопоставят на газопровода "Северен поток 2", който трябва да доставя руски газ до Германия под Балтийско море.

Половината от разходите за новия тръбопровод се заплащат от руския газов гигант "Газпром", а другата половина е заета от група, включваща англо-холандската група Royal Dutch Shell, френския доставчик Engie, австрийците от OMV и германските Uniper и Wintershall.

Някои източноевропейски страни, включително Полша и Украйна, се опасяват от загубата на транзитни приходи, ако руските доставки на газ не преминат през териториите им след като бъде изграден новият тръбопровод.

Габриел и Керн обвиняват САЩ, че се опитват да помогнат на американските доставчици на природен газ за сметка на руските си конкуренти. Те заявиха, че възможните глоби за европейските компании, участващи в проекта "Северен поток 2", "поставя отношенията между Европа и САЩ в едно съвсем ново, много негативно измерение", допълват те.

В обръщението си Габриел и Керн призоваха САЩ да се откажат да свързват на положението в Украйна с въпроса, кой може да продава газ за Европа.

Путин обяви: Санкциите на Запада накараха руснаците да си "размърдат" мозъците

Путин обяви: Санкциите на Запада накараха руснаците да си "размърдат" мозъците

За да се отърват от зависимостта си от изкопаемите горива

Двамата официални представители заявиха: "Енергийното снабдяване на Европа е въпрос на Европа, а не на Съединените американски щати!"