Сенатори от иначе съперничещите си Републиканска и Демократическа партия в Сената на САЩ са постигнали споразумение за нов пакет санкции срещу Русия на фона на бурята заради руската намеса в президентските избори и разследванията за възможно тайно споразумение между Москва и сътрудници на американския президент Доналд Тръмп от предизборния му щаб, съобщава "Асошиейтед прес".

Висопоставени сенатори от две комисии - за банките и външните отношения - обявиха споразумението, което ще изисква разглеждане от страна на Конгреса на САЩ, ако президентът се опита да облекчи или да прекрати санкциите.

Планът също така призовава за засилване на настоящите санкции и налагането на нови срещу корумпирани руснаци, срещу замесени в нарушения на правата на човека и онези, снабдяващи с оръжия правителството на сирийския президент Башар ал Асад.

Санкциите също така ще бъдат наложени срещу отговорните за хакерските атаки, извършени в полза на руското правителство.

Новите санкции срещу Русия ще бъдат добавени към законопроект за налагане на санкции на Иран, който в момента се разисква в Сената.

Санкциите срещу Русия са заради нарушаването на териториалната цялост на Украйна, нейните "нагли кибератаки" и намесата в изборите, както и продължаващата агресия в Сирия.

Гласуването на руските санкции се очаква в сряда, като се очаква мярката да получи силна подкрепа и от двете партии.

Законодателството също така позволя нови санкции върху ключови елементи руската икономика, включително минното дело, металите, корабоплаването и жп транспорта.