Германия и Филипините работят по съвместен пакт за отбрана. Двете страни се ангажираха да подпишат споразумение за сътрудничество в областта на отбраната до края на годината, предаде Ройтерс.

Германският министър на отбраната Борис Писториус и неговият филипински колега Гилберто Теодоро се споразумяха да установят дългосрочни отношения между техните въоръжени сили за разширяване на обучението и двустранния обмен, да проучат възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество в областта на въоръженията и да участват в съвместни проекти.

Двамата министри се срещнаха в Манила по повод 70-годишнината от установяване на дипломатически отношение между Германия и Филипините.

Теодоро отбеляза, че Филипините се стремят да модернизират армията си, за да засилят отбранителните си способности. По думите му Германия може да помогне това да се случи.

Борис Писториус посочи, че този ход е доказателство за силното убеждение на Берлин, че европейската сигурност е тясно свързана със сигурността в Индо-тихоокеанския регион.

Манила и Берлин задълбочават сътрудничеството си в сферата на отбраната на фона на нарастващото напрежение с Китай и сблъсъците в спорни зони на Южнокитайско море.

Филипините и Япония подписаха пакт за отбрана

Филипините и Япония подписаха пакт за отбрана

Той ще влезе в сила след ратификация от законодателните органи на двете страни