От идната година се създава общо парламентарно представителство на Германия и Франция, предаде Дойче веле с позоваване на председателя на германския Бундестаг Волфганг Шойбле.

Той съобщи новината след срещата си в Париж с председателя на френския парламент Ришар Феран.

По 50 депутати от двете страни ще заседават съвместно два пъти в годината. Местата в делегациите на двете страни ще се определят пропорционално на разпределението на мандатите между политическите сили в Бундестага и френското Национално събрание.

ПЕС в ЕП: Германия няма право на провал в Европа

ПЕС в ЕП: Германия няма право на провал в Европа

Габриеле Цимер призова Меркел да не "следва Макрон" за създаването на "военен съюз".

Шойбле смята, че редовните срещи между германски и френски депутати ще им позволят да намират допирни точки по много спорни въпроси. Като пример той посочва създаването на обща европейска армия, за което настояват германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон.

Депутатът от бундестага Андреас Юнг, който оглавява германско-френската група от парламентаристи заяви пред "Франс прес", че едни от въпросите, които ще се дискутират на съвместните заседания е атомната централа "Фесенхам".

Меркел призова ЕС да създаде „истинска европейска армия”

Меркел призова ЕС да създаде „истинска европейска армия”

Европа трябва да поеме съдбата си в свои ръце

Германските власти отдавна настояват за закриването на най-старата френска АЕЦ, която е разположена на границата между двете страни.

Френската страна се опасява, че ще бъдат закрити работни места, поради което отлага решението.

Очаква се решението за създаване на общо парламентарно събрание да бъде подписано тържествено на 22 януари 2019 г., на 56-ата годишнина от сключването на Елисейския договор, който се превърна основа на съюзническите отношения между Германия и Франция.

Очаква се на същия ден да бъде подписано ново споразумение между Берлин и Париж за задълбочаване на сътрудничеството в различни сфери.