Китай и Германия обещаха да отворят по-широко пазарите си за банките и застрахователите една на друга, предоставяйки на Пекин изблик на позитивни търговски новини на фона на конфликтите с Вашингтон и Европа, отбелязва "Асошиейтед прес".

Двете страни потвърдиха подкрепата си за глобална търговска система, която другите правителства се тревожат, че е застрашена от политиката "Америка на първо място" на американския президент Доналд Тръмп. Това последва след редовна ежегодна среща между германския финансов министър и китайския му колега.

Инициативите отразяват решимостта на Пекин да продължи с промените, целящи повишаване на продуктивността на доминираната от държавата икономика и намаляване на зависимостта от американския пазар чрез изграждане на търговски връзки с други страни.

Китай се опита безуспешно да вербува Германия като съюзник в търговската си война с Тръмп. Берлин изразява подкрепа за свободната търговия, но канцлерът Ангела Меркел подчерта, че нейното правителство не взима страна.

Делегации, ръководени от германския финансов министър Олаф Шолц и китайския вицепремиер Лю Хе, са подписали споразумения за по-тясно сътрудничество в областта на финансовото регулиране.

Те не са включили никакви детайли или търговски ангажименти, но Лю заяви, че Пекин приветства "по-подготвените германски банки да участват в отварянето и иновациите на китайския финансов пазар".

Двете правителства подкрепят институциите си в извършването на "трансграничен бизнес в банковото дело, ценните книжа, застраховането и други области", допълни китайският вицепремиер.