Германският канцлер Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън са се договорили по време на разговора си в четвъртък, че няма да признаят никакви руски териториални придобивки в Украйна.

Това съобщи говорител на германското правителство в изявление, цитирано от "Ройтерс".

Двамата лидери също така  осъдиха "последните коментари на руското ръководство, които се стремят да дискредитират демократично легитимираното украинско ръководство", каза говорителят.

"Те се съгласиха, че Украйна трябва да бъде допълнително съществено и непрекъснато подкрепяна в практиката на нейното легитимно право на самозащита", добави говорителят.

Зеленски кани Шолц и Щайнмайер в Украйна

Зеленски кани Шолц и Щайнмайер в Украйна

За Германия всички минали проблеми са изяснени, Зеленски и Щайнмайер остават в тесен контакт

Байдън "приветства предоставянето на помощ за сигурност от страна на Германия и скорошното обещание за допълнителна хуманитарна помощ, както и тяхното тясно партньорство по време на тази криза", се казва в изявлението на Белия дом по повод призива.

Припомняме, че днес  украинският президент Володимир Зеленски покани германския президент Франк-Валтер Щайнмайер и германското федерално правителство, включително канцлера Олаф Шолц, да посетят Украйна.

Днес двамата президенти са разговаряли около 45 минути. 

Зеленски отказа да посрещне Щайнмайер в Киев през април поради "близките връзки на германския президент с Русия", което накара Шолц да откаже да посети и Украйна.

Сега обаче Германия заяви, че всички минали проблеми са изяснени и че Зеленски и Щайнмайер се съгласиха да останат в тесен контакт.

Украинският посланик в Берлин оприличи Шолц на "нацупен лебервурст"

Украинският посланик в Берлин оприличи Шолц на "нацупен лебервурст"

Той направи препратки и към нацистката окупация на Украйна през ВСВ