След като германският канцлер Шолц обяви, че няма да посети Украйна, тъй като Киев не прие германския президент Франк-Валтер Щайнмайер заради предполагаемите му близки връзки с Русия, украинският посланик отвърна с остър и излизащ от нормите на дипломацията отговор, цитира думите му европейският портал "Еурактив".

"Не звучи много държавнически да се държиш като нацупен лебервурст", каза украинският посланик Андрий Мелник пред Deutsche Presse-Agentur (ДПА) във вторник по адрес на Шолц. "Става дума за най-бруталната унищожителна война след нацистката инвазия в Украйна, това не е детска градина", добави той.

През последните месеци украинският посланик в Берлин се превърна в противоречива фигура, тъй като много политически наблюдатели и германски политици твърдят, че той се меси във вътрешните работи на Германия с критиките си към правителството.

В средата на април Щайнмайер планираше да посети Киев заедно с колегите си от балтийските страни и Полша, за да покаже солидарността си с разкъсаната от война страна. Украйна обаче отказа да посрещне германския президент, посочвайки близките му отношения с Кремъл като причина за отхвърлянето на поканата.

Според Шолц този ход пречи на посещението му в Украйна. "Не можете да направите това. Не може страна, която предоставя толкова много военна помощ, толкова много финансова помощ, (страна) която е необходима, когато става въпрос за гаранции за сигурност, които са важни за Украйна в бъдеще, и Вие да казвате на президента, че "не може да дойде", каза Шолц пред ZDF.

Лидерът на германската опозиция Фридрих Мерц от Християндемократическия съюз (ХДС) обяви вчера, че ще пътува до столицата на Украйна. Докато управляващата Социладемократиеска партия (СДП) критикува този ход като PR трик, Мерц оправда посещението си с колебливото отношение на Шолц.

"Според мен няма причина да чакаме някъде сега член на федералното правителство да планира пътуване", каза той.

По-късно същата вечер германският външен министър Аналена Бербок, която вече посети Украйна преди началото на войната, също обяви планове да отиде отново в Киев.

През април трима високопоставени депутати от Зелените, либералната Свободна демократическа партия СвДП и социалдемократите, председатели на комисии в Бундестага, пътуваха до Украйна, за да видят ситуацията.

След завръщането си те призоваха правителството да настоява за петролни санкции и да достави тежко въоръжение на Украйна, което по това време все още се смяташе за табу. Шолц реагира ожесточено, наричайки тримата депутати "момчета и момичета".

"На някои от тези момчета и момичета трябва да кажа: Понеже не правя това, което искате, затова аз управлявам", каза той пред rbb в средата на април.

Шолц: Санкциите остават в сила до мирно споразумение

Шолц: Санкциите остават в сила до мирно споразумение

Путин не предвиди, че Украйна ще се отбранява така, заяви германският канцлер