Германският канцлер Олаф Шолц каза, че решението на Украйна миналия месец да не посрещне германския президент Франк-Валтер Щайнмайер "пречи" на пътуването му до Киев, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Докато беше на посещение във Варшава в средата на април, на Щайнмайер беше казано, че не е добре дошъл в Украйна, тъй като правителството под ръководството на президента Володимир Зеленски го обвини, че е имал близки връзки с Кремъл твърде дълго. Впоследствие украински служител отрече президентът Володимир Зеленски да е отхвърлил предложението за посещение от Щайнмайер.

Още тогава Шолц заяви, че фактът, че Щайнмайер не беше приет там, е "дразнещ" и че самият той няма непосредствени планове да посещава Киев, цитира тогава думите му Ройтерс.

Това не е приемлив начин за третиране на президента на "страна, която предоставя толкова много военна помощ, толкова много финансова помощ, която е необходима, когато става въпрос за гаранции за сигурност, които са важни за Украйна в бъдеще", твърди Шолц в интервю с обществения телевизионен оператор ZDF.

"Това, че на президента на Федерална република Германия... е била отказана покана, пречи на въпроса", каза Шолц за евентуално пътуване до Киев.

Германия и Франция: Широко затворени очи за заплахата от Путинова Русия

Германия и Франция: Широко затворени очи за заплахата от Путинова Русия

Гражданските жертви на войната на Путин в Украйна предизвикаха призиви за преоценка на десетителия ангажиране с лидер, чиито сили са обвинени за ужасяващи военни престъпления

Въпреки това, "помощта, която предоставихме... допринесе за факта, че украинската армия... сега може да издържи толкова дълго срещу превъзхождащ я противник... и ние ще продължим да ги подкрепяме", каза канцлерът на въпрос за предполагаемата неохота на неговото правителство, когато става въпрос за изпращане на оръжия в Украйна.

Шолц избегна въпроса защо промени позицията си от предупреждение срещу риска от ядрена война до съгласие да изпрати тежки оръжия в Украйна за няколко дни, като вместо това се аргументира, че много хора са твърде "фиксирани" в термини като "тежки оръжия", когато в действителност Германия изпраща "много опасни оръжия" от началото на руската инвазия.

Канцлерът не пожела да изключи възможността да се срещне с руския президент Владимир Путин, ако бъде поканен на срещата на върха на Г-20 в Индонезия по-късно тази година (през ноември-бел.ред.). "Ще решим това, когато му дойде времето", каза той, като настоя, че "става въпрос за международна структура за сътрудничество, в която е много важно да не забравяме кого още искаме да имаме като партньор".

Запитан за стратегическата цел на Германия и НАТО във войната в Украйна, Шолц посочи незабавното прекратяване на военните действия и изтеглянето на руските войници.

"Трябва да отхвърлим, че някой в ​​най-лошия стил на империализма от 18-ти и 19-ти век казва "моята територия не е достатъчно голяма и не харесвам границите си и след това се опитва да промени това със силата на оръжието", каза той. "Русия не трябва да печели и Украйна не трябва да губи," уточни той.

FT: Германия носи специална отговорност да спре злото на Путин

FT: Германия носи специална отговорност да спре злото на Путин

Шолц се нуждае от съветници за национална сигурност за епоха на непрекъснати смущения