Силната германска армия е необходима като възпиращ фактор срещу руска атака. Това заяви в Токио канцлерът Олаф Шолц, цитиран от "Ройтерс".

Той разкритикува руския президент Владимир Путин, че се придържа към идеята за "принудителен мир" в Украйна, който според него няма да сработи.

Шолц посочи, че Германия се стреми да създаде по-тесни връзки със страни, които споделят нейните ценности и открои Япония и Индия.

Деглобализацията не трябва да се превръща в извинение за протекционизъм, подчерта той, добавяйки, че глобалната търговия трябва да продължи да бъде свободна и справедлива.

За Германия няма табута за оръжията, нужни на Украйна

За Германия няма табута за оръжията, нужни на Украйна

Всеки ден е от значение, напомня Аналена Бербок

Междувременно долната камара на германския парламент одобри с преобладаващо мнозинство петиция за подкрепа на Украйна, която подкрепя доставката на въоръжение, включително тежки оръжия, за да й помогне да отблъсне руските атаки.

"Наред с широката икономическа изолация и изключването на Русия от международните пазари, най-важното и ефективно средство за спиране на руската инвазия е да се засили и ускори доставката на ефективни въоръжение, включително тежки оръжия", се посочва в петицията.

Документът беше подкрепен както от трите партии в управляващата коалиция, така и от опозиционните консерватори, и беше приет с 586 гласа "за", 100 "против" и 7 въздържали се.

Шолц към Путин: Ти разрушаваш бъдещето на страната си

Шолц към Путин: Ти разрушаваш бъдещето на страната си

Путин имал имперско мислене от миналото