Германия проучва какви допълнителни средства за поддръжка и боеприпаси са необходими за нейните резерви от остарели бронирани бойни машини "Мардер", за да бъдат пригодени за експлоатация от украинските военни. Това заяви германският външен министър Аналена Бербок, цитирана от "Ройтерс".

На втория ден от обиколката си в Прибалтика Бербок отговори на засилващите се критики към очевидното забавяне на Германия при доставката на оръжията, които Киев твърди, че са му необходими, за да отблъсне руската атака.

За нас няма табута по отношение на бронираната техника и други оръжия, от които Украйна се нуждае, категорична бе тя.

Германия не разкрива всички оръжия, които е изпратила на Украйна

Германия не разкрива всички оръжия, които е изпратила на Украйна

Берлин ще помогне на Киев да поддържа по-модерни оръжейни системи

Приоритетът на Берлин беше да гарантира, че Украйна бързо ще получи по-старо оборудване, проектирано от Съветския съюз, което нейните военни могат да използват без допълнително обучение, обясни министърът, добавяйки, че Германия ще попълни запасите на съюзнически страни, които разполагат с такова въоръжение в запас, заменяйки го с по-модерно оборудване немско производство.

Запитана дали германският танк "Леопард" ще бъде изпратен в Украйна, тя отвърна, че ще трябва войските да бъдат обучени, за да използват такъв усъвършенстван модел, като Берлин ще плати за това обучение.

"Ние предоставяме един милиард евро, защото трябва да мислим не само за следващите дни и месеци, но и за следващите години - за системите за отбрана, от които Украйна се нуждае сега, но и за свободна Украйна в бъдеще", подчерта Бербок и допълни, че всеки ден е от значение.

Германските оръжейни доставки за Украйна достигнаха своя предел

Германските оръжейни доставки за Украйна достигнаха своя предел

Нови доставки трябва да бъдат закупувани от производители