Германия ще продължи да подкрепя Украйна военно и финансово, въпреки че на практика е използвала максимално оръжията, които може да доставя от собствените си запаси и работи с оръжейната индустрия, каза канцлерът Олаф Шолц във вторник, съобщава "Ройтерс". 

Сред оръжията, които производителите на военно оборудване заявиха, че могат да доставят бързо и от които Украйна се нуждае, са противотанкови и противовъздушни оръжия, каза Шолц на пресконференция след участие в разговор със западните съюзници.

"Ще осигурим необходимите пари за покупката", каза Шолц. "Целта е да се укрепят украинските военни, така че да могат да отблъснат руската атака".

Попитан дали Германия ще достави танкове Leopard на Украйна, той каза, че Берлин, както и западните му съюзници, са стигнали до заключението, че е най-разумно да доставят оръжия, които украинците вече знаят как да използват.

Съюзниците координираха доставките, каза той.

Сред участниците в разговора бяха президентът на САЩ Джо Байдън, премиерът на Канада Джъстин Трюдо, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, френският президент Еманюел Макрон, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и британският премиер Борис Джонсън, както и лидерите на Полша, Япония и Италия.

Шойгу: Русия е методична с плана си в Източна Украйна

Шойгу: Русия е методична с плана си в Източна Украйна

Доставките на оръжия на Киев само "удължавали операцията"