Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт каза, че не вижда оставащи възможности за снабдяване на Украйна с оръжия и оборудване директно от германските военни запаси, цитира думите му Дойче веле.

Говорейки пред вестник Augsburger Allgemeine, Ламбрехт каза, че за да се запази отбранителната способност на Германия, бъдещите доставки за Украйна все повече ще трябва да се извършват директно чрез оръжейната индустрия, тоест да бъдат купувани.

"За тази цел ние непрекъснато се координираме с Украйна", каза тя в коментар, публикуван в събота.

"В случай на доставки от запасите на Бундесвера обаче, трябва да бъда честна, сега сме достигнали предела", каза Ламбрехт.

Германските военни трябва да продължат да могат да "осигуряват национална отбрана и отбрана на Алианса (НАТО-бел.ред.)", каза министърът. "Но това не означава, че не можем да направим повече за Украйна", подчерта тя.

Ламбрехт повтори, че няма да даде подробности за оръжейните доставки на Германия за Украйна. "Има основателни причини да класифицираме точно тази информация", подчерта тя, като посочи, че "направихме това в отговор на изрично искане от Украйна".

"Винаги трябва да се има предвид: в момента, в който доставките бъдат публикувани в детайли, Русия също ще разполага с тази информация. И това би имало военно стратегически последици".

Коментарите на министъра идват в момент, когато натискът върху Берлин вътре и извън страната за разширяване и ускоряване на доставките на оръжие за Украйна нараства. Имаше и критики, че доставката на оръжия от Берлин е бавна и неадекватна.

Германия и Франция: Широко затворени очи за заплахата от Путинова Русия

Германия и Франция: Широко затворени очи за заплахата от Путинова Русия

Гражданските жертви на войната на Путин в Украйна предизвикаха призиви за преоценка на десетителия ангажиране с лидер, чиито сили са обвинени за ужасяващи военни престъпления

Фридрих Мерц, ръководител на опозиционния Християндемократически съюз (ХДС) в Германия, тази седмица призова правителството да изпрати в Украйна по-тежки оръжия, като танкове например.

Киев също наскоро поиска прехвърлянето на 100 пехотни машини Marder и други тежки оръжия.

Германският канцлер Олаф Шолц обаче се възпротиви на твърденията, че Германия не доставя достатъчно оръжия на Киев тази седмица.

Шолц каза, че вече са изпратени много оръжия и оборудване и че ще последват допълнителни доставки. "Ще доставим каквото можем по отношение на оръжията от настоящите запаси на Бундесвера, всичко, което има смисъл и и би имало бърз ефект", каза той.

Шолц също отхвърли критиките, че министърът на отбраната не е организирал достатъчно бързо доставките на оръжие. "Знам, че министърът на отбраната Кристин Ламбрехт прави всичко възможно, като взема предвид решенията на нашите съюзници и способностите на германската армия", каза канцлерът.

Военната агресия на Русия срещу Украйна принуди Германия да се откаже от дългогодишната си практика да не изпраща оръжия в зоните на конфликт. Досега Берлин е доставил военно оборудване като противотанкови, зенитни ракети и ракети земя-въздух, както и картечници и боеприпаси.

Зеленски похвали позицията на Германия спрямо Украйна

Зеленски похвали позицията на Германия спрямо Украйна

Германия, неохотна в ранните етапи на руската инвазия да предостави на Украйна оръжие, сега се съгласи да достави противотанково оръжие и ракети