Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония пристигнаха в Киев в сряда, за да се срещнат с президента на Украйна Володимир Зеленски, съобщиха от кабинета на полския лидер, цитирани от Ройтерс.

Четиримата се присъединяват към все по-голeмия брой европейски политици, които посещават украинската столица, след като руските сили се изтеглиха от северната част на страната по-рано този месец.

Роберта Мецола посети Киев и Полша в подкрепа на украинския народ

Роберта Мецола посети Киев и Полша в подкрепа на украинския народ

Тя бе поканена в Киев от председателя на Върховната рада Руслан Стефанчук

"Отправяме се към Киев със силно послание за политическа подкрепа и военна помощ", написа в "Туитър" литовският президент Гитанас Науседа в сряда, заедно със снимка на президентите до влака.

Четиримата президенти заедно с украинския премиер Денис Шмигал посетиха град Бородянка край Киев, който е сериозно пострадал по време на руската инвазия, информира Руската служба на Би Би Си.

Президентът на Литва Гитанас Науседа написа в Туитър след пътуването: "Тъмната страна на човечеството се показа тук. Бруталните военни престъпления, извършени от руската армия, няма да останат ненаказани." "Трудно е да се повярва, че подобни военни зверства могат да бъдат извършени в Европа през 21-ви век, но реалността е точно такава. Това е война, която трябва да спечелим", пише Науседа.

Президентът на Латвия Егилс Левитс отбеляза в навечерието на пътуването, че това посещение трябва да покаже "пълна солидарност с героичния (украински) народ и неговия президент". Офисът на полския президент Анджей Дуда говори в същия дух.

А представителят на президента на Естония добави, че по време на преговорите с украинската страна ще бъде повдигнат въпросът за подпомагане на цивилното население и военните, както и темата за разследване на военните престъпления, за които международната общност обвинява руската армия.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също посети Полша във вторник. Той каза пред репортери, че е готов да отиде в Киев заедно с четиримата други лидери, но украинските власти да се разбере, че не желаят неговата визита. Щайнмайер, който беше бивш външен министър на Германия, стана известен с опитите си да установи добри отношения с Русия - и сега е обект на критики за това, както у дома, така и в чужбина. Самият Щайнмайер призна, че подобна политика е била грешка.

Германският вестник "Билд" съобщи, че Зеленски е отхвърлил плановете на Щайнмайер за посещение поради близките му отношения с Русия през последните години и подкрепата му за газопровода "Северен поток-2", предназначен да удвои потока на руски газ към Германия, който в момента е спрян.

Посещението става само ден, след като президентът на САЩ Джо Байдън каза, че нахлуването на Москва в Украйна представлява геноцид, а президента на Русия Владимир Путин обеща Русия "ритмично и спокойно" да продължи своята операция и да постигне целите си.

Борис Джонсън пристигна в Киев

Борис Джонсън пристигна в Киев

Там се намира и австрийският канцлер