Санкциите, наложени на Русия заради нейната инвазия в Украйна, няма да бъдат премахнати, докато не се постигне мирно споразумение. Това каза германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от "Ройтерс". 

Германия: Идеята на Путин за "принудителен мир" в Украйна няма да сработи

Германия: Идеята на Путин за "принудителен мир" в Украйна няма да сработи

Бундестагът одобри петиция за изпращане на тежки оръжия на Киев

Той добави, че Украйна трябва да определи мирните условия.

В интервю, излъчено в понеделник по телевизия ZDF, той каза, че руският президент Владимир Путин греши, ако е очаквал, че може да успее да спечели територия от Украйна, да обяви край на военните действия и западните страни да свалят санкциите.

"Той не премисли цялата си операция в Украйна, каза Шолц. Той не мислеше, че Украйна ще се съпротивлява по този начин. Не мислеше, че ще ги подкрепим да издържат толкова дълго. Ние няма да оттеглим санкциите, освен ако той не постигне споразумение с Украйна и той няма да го постигне с принудителен мир."

Той каза също, че Германия няма да приеме анексирането на Крим от Русия. "Това беше нарушение на международното право", каза той.

Шолц добави, че не планира да посещава Киев, след като планираното пътуване на президента Франк-Валтер Щайнмайер беше отменено поради възраженията на Украйна.

Шолц е "подразнен" от украинската позиция за Щайнмайер

Шолц е "подразнен" от украинската позиция за Щайнмайер

Самият той не коментира за посещение в Киев

Шолц отхвърли критиките, че първоначално е бил твърде колеблив да изпрати на Украйна тежки оръжия, последвани от критиките от пацифисти, след като миналата седмица Германия обяви доставката на зенитни танкове .

"Няма смисъл да правиш нещо, само защото някой крещи, или да не прави нещо, защото някой крещи", каза Шолц и добави, че защитата на страната и запазването на мира е негов дълг като канцлер.

Шолц е под натиск както у дома, така и в чужбина да снабди Украйна с тежки оръжия като танкове и гаубици и да подкрепи незабавното ембарго на ЕС върху руския внос на енергия, за да лиши Путин от твърда валута, която му помага да финансира войната.

Украйна отрича да е отказвала визита на германския президент

Украйна отрича да е отказвала визита на германския президент

След като се появи информация, че Щайнмайер не е бил желан в Киев