"Рейнметал" е основал съвместно предприятие с украинския държавен конгломерат "Укробороnприм" за производство и ремонт на танкове в Украйна, съобщи всекидневникът Handelsblatt в петък, цитирайки главния изпълнителен директор на германския производител на оръжие, предаде Ройтерс.

"Договорите са подписани", заяви главният изпълнителен директор на компанията Армин Папергер пред Handelsblatt, добавяйки, че сътрудничеството ще обхваща поддръжката и ремонта на бронирани превозни средства в Украйна, докато паралелно ще се подготвя производство на танкове.

"Реийнметал"ще притежава мажоритарен дял от 51% в новата компания и ще осигури управлението, допълва изданието. Германската компания очаква да подпише договори за още две съвместни предприятия през следващите дни, за боеприпаси и противовъздушна отбрана, сподели Папергер с Handelsblatt. "Украйна ще се възползва от цялостен трансфер на технологии, както и от краткосрочна доставка на военно оборудване от Германия", допълни той.

Вестникът цитира ръководителя на "Укроборонпром" Юрий Хусиев, който приветства желанието на "Рейнметал" да подкрепи Украйна в борбата й срещу Русия. Германия увеличи разходите за отбрана след нахлуването на Русия в Украйна миналата година, като Берлин също предостави помощ и оръжия на Киев, за да помогне за отблъскването на руските сили. "Рейнметал" произвежда боеприпаси, военно оборудване, както и танковете "Леопард" които компанията произвежда съвместно с "Карус-Мафей Вагман".

Германия иска да строи завод за танкове в Украйна

Германия иска да строи завод за танкове в Украйна

Той ще произвежда по 400 танка годишно