Западните съюзници усилено събират танкове за Украйна от месеци - но страната вероятно се нуждае от още стотици. Сега германският концерн Rheinmetall преговаря с Киев за създаване на собствена производствена база за най-новия германски танк Panther ("Пантера"), пише германското списание Шпигел .

Оръжейната група Rheinmetall преговаря за изграждането на завод за танкове на украинска земя. "Завод на Rheinmetall може да бъде построен в Украйна за около 200 милиона евро", каза шефът на компанията Армин Папергер пред вестник Rheinische Post. Той може да произвежда до 400 основни бойни танка тип Panther годишно. Разговорите с украинското правителство са "обещаващи". Папергер се надява на решение "в рамките на следващите два месеца".

Шефът на Rheinmetall беше убеден, че заводът може да бъде защитен от руски въздушни нападения. "Защитата от противовъздушна отбрана не би била трудна." Украйна се нуждае от 600 до 800 танка за победа, подчерта шефът на Rheinmetall. За да се събере такова количество, трябва бързо да започне изграждането на нови танкове. "Дори ако Германия се откаже от всичките 300 танка Leopard 2, с които разполага Бундесверът, това пак ще бъде твърде малко".

По настоящем германският концерн планира да подготви до около 250 танка за войната в Украйна: "Ние работим на пълна скорост", каза Папергер. "Вече сме въвели в експлоатация повече от 40 бойни машини на пехотата Marder, а до края на годината те ще бъдат около 100. От 50 Leopard 2A4 са готови около 30 танка. Има и около 100 по-стари танка Leopard 1, от които в момента можем да направим 88 отново използваеми.

Папергер очаква войната да продължи "вероятно с години". "Западните съюзници изпращат достатъчно оръжия там, за да може Украйна да се защити, но днес украинците нямат достатъчно оборудване, за да си върнат напълно своята територия." В същото време Русия няма толкова ресурси, колкото Западът като цяло , каза директорът на Rheinmetall

Panther е концепция за нов танк. Rheinmetall го представи през лятото на 2022 г.

Германия изкупува обратно свои танкове от Швейцария

Германия изкупува обратно свои танкове от Швейцария

Тези танкове са необходими на страните от НАТО за собствените им арсенали