Германия е поискала от Швейцария да й продаде обратно част от своите консервирани танкове Leopard II, съобщи швейцарският вестник Blick - сделка, която може да позволи на Берлин да увеличи военната си помощ за Украйна, предава Ройтерс.

Германия иска Швейцария да продаде част от танковете обратно на производителя Rheinmetall, пише вестникът, което ще позволи на компанията да запълни липси във въоръженията на членовете на Европейския съюз и НАТО.

Германия, Полша, Португалия, Финландия и Швеция са сред страните, изпращащи танкове Leopard на Украйна, изпразвайки собствените си арсенали.

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус и министърът на икономиката Роберт Хабек са информирали министъра на отбраната на Швейцария Виола Амхерд за проекта в писмо от 23 февруари, пише изданието.

Те са поискали от швейцарския си колега да съгласува продажбата, като са уверили, че швейцарските танкове няма да бъдат прехвърлени в самата Украйна.

Съгласно своите закони за неутралитет и отделно наложеното оръжейно ембарго, Швейцария не може да изпраща оръжия директно в Украйна. Сделка с Германия ще изисква от швейцарския парламент официално да обяви консервираните танкове за излезли от експлоатация, пише вестникът.

Министерството на отбраната на Швейцария съобщи, че искането на Германия се разглежда.

"От гледна точка на армията по принцип тя би могла да се справи без малък брой танкове - като същевременно се вземат предвид собствените изисквания на Швейцария", каза говорителят пред вестника.

Говорител на министерството на отбраната в Берлин каза, че не може да коментира въпроса.

Берн вече е блокирал искания от Германия, Испания и Дания за реекспортиране в Украйна на произведени в Швейцария боеприпаси, които те са закупили преди това.

Но въпросът става все по-обсъждан в самата Швейцария, като проукраинската промяна в общественото и политическото настроение оказва натиск върху правителството да прекрати забраната за износ на швейцарски оръжия за военни зони.

Призивите от страна на европейските съседи на Швейцария да разрешат подобни трансфери в Киев междувременно станаха по-шумни, тъй като руската офанзива отново набира скрост, а двете парламентарни комисии по сигурността препоръчаха правилата да бъдат съответно облекчени.

Орбан се тревожи, че след танкове страни от ЕС ще изпратят и войски в Украйна

Орбан се тревожи, че след танкове страни от ЕС ще изпратят и войски в Украйна

"Стъпка по стъпка цяла Европа върви към война"