Берн не разреши на Испания да изпрати на Украйна оръдия за противовъздушна отбрана, произведени в Швейцария, съобщава "Ройтерс".

Швейцарското правителство посочва, че е отхвърлило искане на Мадрид, отправено през януари, за реекспорт на две 35-милиметрови зенитни оръдия.

Преди това Берн наложи вето и на искания от Дания и Германия, които възнамеряваха да изпратят на Украйна произведени в Швейцария бронирани машини и боеприпаси, за да ѝ помогнат във войната срещу Русия.

Берн пак забрани на Германия да праща швейцарски боеприпаси на Украйна

Берн пак забрани на Германия да праща швейцарски боеприпаси на Украйна

Страната се опитва да запази неутралитет

През януари комисия в парламента на Швейцария предложи да се отмени забраната за реекспорт, която не позволява произведените от страната боеприпаси да бъдат изпращани от друга държава на Украйна.

Причината за отказа на Берн е, че подобен ход би нарушил нейния неутралитет.

Според комисията обаче предложенията ѝ не нарушават правилата за неутралитет на Швейцария, тъй като оръжията ще преминат през друга държава, а не директно в зона на конфликт.

В началото на войната Швейцария се отклони от традиционната си неутрална позиция и прие санкциите на Европейския съюз, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, но заяви, че нейният неутралитет не позволява предоставяне на оръжие в зони на конфликт.

Швейцария обмисля отпадане на забраната за реекспорт на оръжия за Украйна

Швейцария обмисля отпадане на забраната за реекспорт на оръжия за Украйна

Това би позволило произведените от нея боеприпаси да бъдат изпращани от друга страна на Киев