Неутрална Швейцария отново отхвърли искането на Германия да ѝ позволи реекспорт на швейцарски боеприпаси за Украйна, съобщава "Ройтерс".

"Съгласно принципа за равно третиране в законите за неутралитета, Швейцария не може да се съгласи с искането за прехвърляне на военни материали от швейцарски произход на Украйна, докато последната участва в международен въоръжен конфликт", обявиха от правителството на страната.

През април Швейцария отново задържа доставките на германско оръжие за Украйна, като блокира реекспорта на швейцарски боеприпаси, използвани за бронираните бойни машини "Мардер".

Машините "Мардер" на германския производител на оръжие Rheinmetall, използват боеприпаси, произведени в Швейцария. Берн обаче ограничава реекспорта на такива военни материали в зоните на конфликт.

Швейцария се отклони от традиционната си неутрална позиция и прие санкциите на Европейския съюз, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, но заяви, че нейният неутралитет не позволява предоставяне на оръжие в зони на конфликт.

Берн не разреши на Германия да праща швейцарски боеприпаси на Украйна

Берн не разреши на Германия да праща швейцарски боеприпаси на Украйна

Швейцария е отказала на две запитвания, отправени от Берлин