Комисия в парламента на Швейцария предложи да се отмени забраната за реекспорт, която не позволява произведените от страната боеприпаси да бъдат изпращани от друга държава на Украйна, съобщава "Ройтерс".

Препоръката беше приета с 14 "за" и 11 "против" и ще изисква одобрение от парламента.

"По-голямата част от комисията смята, че Швейцария трябва да даде принос за европейската сигурност, което включва предоставяне на повече помощ на Украйна", посочват от звеното.

Преди това Берн отхвърли призивите на Германия да ѝ позволи да реекспортира швейцарски боеприпаси за Украйна с аргумента, че подобен ход би нарушил нейния неутралитет. Расте обаче натискът Швейцария да преразгледа политиките си, включително на Световния икономически форум в Давос миналата седмица.

Комисията подчертава, че предложенията ѝ не нарушават правилата за неутралитет на Швейцария, тъй като оръжията ще преминат през друга държава, а не директно в зона на конфликт.

Берн пак забрани на Германия да праща швейцарски боеприпаси на Украйна

Берн пак забрани на Германия да праща швейцарски боеприпаси на Украйна

Страната се опитва да запази неутралитет

В началото на войната Швейцария се отклони от традиционната си неутрална позиция и прие санкциите на Европейския съюз, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, но заяви, че нейният неутралитет не позволява предоставяне на оръжие в зони на конфликт.

През април Швейцария задържа доставките на германско оръжие за Украйна, като блокира реекспорта на швейцарски боеприпаси, използвани за бронираните бойни машини "Мардер".

Машините "Мардер" на германския производител на оръжие Rheinmetall, използват боеприпаси, произведени в Швейцария. Към момента обаче Берн ограничава реекспорта на такива военни материали в зоните на конфликт.

Швейцария се присъедини към ЕС в нови санкции срещу Русия

Швейцария се присъедини към ЕС в нови санкции срещу Русия

Като мярка е включено и оръжейно ембарго срещу Русия