Германия е заповядала на второ длъжностно лице от виетнамското посолство да напусне страната след предполагаемото отвличане на виетнамски бизнесмен, който е подал молба за убежище, но е обвинен в корупция, съобщава Ройтерс.

Германия миналия месец обвини разузнавателната агенция на Виетнам, че е отвлякла Трин Ксуан Тан, който е издирван по обвинения във финансова немърливост, довела до загуби от около 150 милиона долара.

През август Виетнам отрече обвиненията и съобщи, че Тан се е върнал у дома доброволно.

"Ние обявихме още един служител на виетнамското посолство за persona non grata", заяви говорител на германското външно министерство. "Сега той има четири седмици, за да напусне Германия със семейството си", допълват от министерството.

Министерството на външните работи също заявява, че германски служители са съобщили на виетнамския посланик в четвъртък, че Германия временно прекратява стратегическите отношения между двете страни.

Виетнам не е изпълнил исканията да се извини и да увери, че подобни инциденти, които нарушават немските, и международните закони няма да се случват отново.

През август федералните прокурори, които поемат разследване на предполагаемото отвличане, посочват нови доказателства, че Тан и негов спътник вероятно са отведени във Виетнамското посолство в Берлин, преди да се върнат във Виетнам.

Германски медии съобщават, че на 23 юли Тан е отведен от въоръжените мъже от "Тиергартен" (голям залесен парк в центъра на Берлин).

Външният министър Зигмар Габриел коментира, че Тан е "изваден от Германия с методи, които могат да се видят в трилър за Студената война".

Властите в Чехия са арестували и екстрадирали в Германия виетнамски агент, заподозрян в съучастие.

През 2011 г. Берлин и Ханой подписват декларация за стратегическо партньорство, целяща засилване на икономическите, политическите и културните връзки.

Германия е основният търговски партньор на Виетнам в Европейския съюз.